• Ongeveer 3 op de 5 werknemers die wordt ontslagen of ontslag neemt, heeft gemiddeld binnen drie maanden weer een baan, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
  • De reden voor ontslag maakt nog wel verschil: iets minder dan de helft van de door de werkgever weggestuurde werknemers vond binnen drie maanden een baan.
  • Werknemers die stopten met werken voor een baas, wilden vaak een opleiding beginnen of een eigen bedrijf starten.
  • Lees ook: Hoe je met een slimme truc op je cv de aandacht van recruiters kan trekken bij sollicitatie voor een nieuwe baan

Elk kwartaal stoppen er gemiddeld 661.000 werknemers bij hun werkgever. Daarvan heeft 59 procent binnen drie maanden weer werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er valt hierbij wel een onderscheid te maken met betrekking tot de redenen van ontslag. Van de werknemers die in 2023 zelf ontslag namen, was 69 procent binnen drie maanden weer aan de slag. Mensen die door hun baas de laan uit waren gestuurd, hadden minder geluk. Slechts 47 procent van hen had binnen drie maanden weer een baan.

Werknemers namen het vaakst uit eigen initiatief ontslag als ze een andere baan kregen of een eigen bedrijf wilden starten. Gemiddeld ging deze vlieger op voor zo’n 229.000 personen per kwartaal.

Starten met een studie of opleiding was de op één na meest gehoorde genoemde om ontslag te nemen. Gemiddeld kozen 115.000 mensen voor deze nieuwe toekomst.

CBS

De groep werknemers die op eigen initiatief ontslag had genomen, omdat ze een nieuwe baan hadden of eigen bedrijf wilden beginnen, was het meest succesvol in actief blijven op de arbeidsmarkt: 85 procent van hen was binnen drie maanden weer aan het werk.

Ontslag komt meest voor bij flexibele contracten

Of het nu om mensen gaat die zelf ontslag namen, of ontslag kregen van hun werkgever, in beide gevallen had het overgrote deel van de werknemers een flexibel contract. Dit gold voor 62 procent van de mensen die ontslag namen en voor 61 procent van de mensen die ontslagen werden.

Een kwart van de werknemerers met een flexibel contract besloot zelf te stoppen met hun baan. Dit zijn meestal jongeren die als oproep- of invalkracht werken en stoppen vanwege hun opleiding of studie.

CBS

LEES OOK: Meer mannen én vrouwen zijn gaan werken, maar participatie van mannen blijft hoger