- 540 huurders zijn naar de rechter gestapt om de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli te voorkomen, met het Financieel Dagblad.
- Ze huren vrije sectorwoningen van CBRE en Nationale-Nederlanden, maar willen geen huurverhoging betalen, totdat de Hoge Raad uitspraak doet over de rechtmatigheid daarvan.
- In eerdere rechtszaken oordeelden kantonrechters dat deze huurverhogingen oneerlijk zijn en in strijd met Europese regels.
- Lees ook: Dit zijn 10 belangrijke veranderingen voor je portemonnee per 1 juli 2024
Ruim vijfhonderd huurders die in de vrije sector woningen huren van CBRE Investment Management en Nationale-Nederlanden, stappen naar de rechter om de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli te voorkomen.
De huur van vrije sectorwoningen mag dit jaar met maximaal 5,5 procent omhoog, maar de 540 huurders eisen in een kort geding dat hun huren worden bevroren totdat de Hoge Raad uitspraak doet over de manier waarop hun huren worden verhoogd, meldt het Financieele Dagblad.
De Hoge Raad beoordeelt verschillende uitspraken van kantonrechters die in eerdere rechtszaken een streep zetten door de manier waarop veel vastgoedbeleggers hun huren verhogen, omdat die volgens hun oordeel niet eerlijk is.
Verhuurders van vrije sector woningen kunnen de huur verhogen door een nieuw contract aan te bieden, maar in de meeste gevallen is er in het contract iets vastgelegd over de huurverhoging. De regelingen verschillen en pakken de ene keer gunstiger uit voor de huurder dan de andere keer.
Er kan in staan dat de huur jaarlijks met bijvoorbeeld 2 procent stijgt, maar in veel gevallen wordt gebruikgemaakt van een indexeringsclausule. De kale huur stijgt dan met de inflatie volgens een bepaalde prijsindex. Dat kan de prijsindex van CBS zijn maar ook een andere index.
Opslagpercentage van 3% tot 5% leidt tot willekeur
Naast de prijsindex kan de verhuurder een opslagpercentage hanteren dat verschilt per verhuurder, schreef Business Insider eerder. Volgens het FD gaat het vaak om maximaal 3 tot 5 procent van de maandhuur.
Het is deze keuzevrijheid die leidt tot willekeur voor huurders, waarmee het huurprijsbeleid 'oneerlijk' is en in strijd met Europese regels voor consumentenbescherming, oordeelden meerdere kantonrechters in rechtszaken waarbij beleggers Bouwinvest, Amvest, ASR en Vesteda betrokken waren.
Als de redenering van de kantonrechters stand houdt bij de Hoge Raad, kan dat een miljardenschade opleveren voor de verhuurders.
De branchevereniging voor vastgoedbeleggers IVBN liet uitrekenen dat vastgoedbeleggers mogelijk 6 miljard euro aan te veel geïnde huur in de afgelopen vijftien jaar terug moeten betalen. En in het voor hen slechtste geval lopen ze 87,5 miljard euro aan huurinkomsten mis tot 2040.
Het is niet duidelijk wanneer de Hoge Raad uitspraak doet, maar de 540 huurders willen tot die tijd geen huurverhoging betalen, zegt hun advocaat in het FD. Het kort geding om hun huren te bevriezen dient vrijdag in de rechtbank Rotterdam.