- Supermarkten werken bij aanbiedingen nog veel met acties voor ongezonde producten.
- Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de denktank Questionmark.
- Zo worden frisdrankaanbiedingen nog “volop” gepromoot en is er bij supermarkten ook nog “onverminderd” sprake van reclames gericht op kinderen.
- Lees ook: Tabakswinkels floreren, na verbod op tabaksverkoop in supermarkt
Supermarkten ondernemen nauwelijks stappen om hun assortiment gezonder te maken. Dit is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door denktank Questionmark in samenwerking met het Diabetes Fonds, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting. Volgens Questionmark bestaat 83 procent van de supermarktaanbiedingen nog altijd uit ongezonde producten.
De denktank onderzoekt elke twee jaar in hoeverre supermarkten verbeteringen boeken met het oog op hun doelen, assortiment, aanbiedingen en winkelinrichting. Uit de meting van dit jaar komt naar voren dat het onderzochte aanbod nu voor 43 procent bestaat uit producten van de schijf van vijf, een hulpmiddel voor consumenten om gezondere keuzes te maken. Dat is een kleine verbetering ten opzichte van de voorgaande meting, toen een score van 40 procent werd behaald.
Questionmark heeft op basis van het onderzoek een ranglijst opgesteld. Daarin scoort Ekoplaza het best, gevolgd door Lidl en Dirk. “Achterblijvers” zijn Jumbo, Aldi, Albert Heijn en Plus. Alle supermarkten, behalve die laatste, rapporteren over de verkoop van producten uit de schijf van vijf en hebben hiervoor doelen gesteld.
Nog veel promoties voor frisdrank en andere ongezonde opties voor kinderen
“We zien het als een goede stap dat veel supermarkten nu voor het eerst doelen stellen en transparanter zijn over het aandeel schijf van vijf-producten in hun verkoop”, stelt directeur Charlotte Linnebank van Questionmark. “De grote vraag is echter hoe deze ambities zich verhouden tot hun huidige aanbod, promoties en winkelinrichtingen, waarin ongezonde producten helaas nog steeds de overhand hebben.”
Zo worden frisdrankaanbiedingen nog "volop" gepromoot en is er bij supermarkten ook nog "onverminderd" sprake van reclames gericht op kinderen. "Wij willen dat onze kinderen gezond kunnen opgroeien", zegt algemeen directeur Diena Halbertsma van het Diabetes Fonds. "Het is daarom de hoogste tijd dat de overheid krachtig optreedt, zodat alle supermarkten verplicht worden om hun assortiment, aanbiedingen en winkelinrichting gezonder te maken."
Het Voedingscentrum, dat voorlichting geeft over voeding, noemt de conclusies van het onderzoek "schokkend", maar is niet echt verrast. "Alle cijfers laten weer zien dat de leefomgeving niet als vanzelf gezonder wordt en dat grote spelers heel langzaam bewegen en weinig lef tonen", stelt directeur Petra Verhoef. "Wij blijven dan ook met de ministeries in gesprek, om de noodzaak van politiek ingrijpen continu op de agenda te houden."