- De oprichter van het grootste cryptoplatform van Turkije moet ruim 11.000 jaar de gevangenis in.
- Hij zou klanten hebben opgelicht voor meer dan 12 miljoen euro.
- Volgens blockchainonderzoeker Chainalysis is de schade veel groter: ruim 2,4 miljard euro.
- Lees ook: Er zijn wereldwijd bijna 90.000 cryptomiljonairs: toch is de kans om een miljoen te verdienen met cryptomunten extreem klein
De voormalige Turkse cryptobaas Faruk Fatih Özer is door de Turkse rechtbank veroordeeld tot ruim 11.000 jaar celstraf vanwege fraude met cryptomunten, leidinggeven aan een criminele organisatie en witwassen. Hij werd vorig jaar in Albanië opgepakt omdat hij cryptobeleggers zou hebben opgelicht voor zo’n 356 miljoen lira, omgerekend meer dan 12 miljoen euro.
Özer was oprichter en topman van Thodex, een van de grootste handelsplatformen voor digitale valuta in Turkije. De handel op Thodex werd twee jaar geleden plotseling stilgelegd, waarop Özer het land ontvluchtte.
Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu ontkende Özer tijdens de zitting dat Thodex een criminele organisatie was. “Ik had niet zo amateuristisch gehandeld als dit een criminele organisatie was.” Zijn broer en zus hebben soortgelijke straffen gekregen.
Özer kreeg naast de gevangenisstraf van 11.196 jaar ook een boete van 135 miljoen Turkse lira (omgerekend bijna 4,7 miljoen euro) opgelegd.
Schade wordt geraamd op 2,4 miljard euro
Veel Turken hebben geld belegd in cryptomunten zoals bitcoins via handelsplatformen als Thodex. Ze wilden zo hun spaargeld beschermen tegen de hoge inflatie en de sterke koersschommelingen van de lira. Eerder werd bekend dat mogelijk bijna 400.000 mensen hun investeringen op Thodex hebben verloren.
Hoeveel geld verloren is gegaan door het stilleggen van Thodex, is nog niet duidelijk. Blockchainonderzoeker Chainalysis noemt een veel hoger bedrag dan de Turkse aanklager, namelijk 2,6 miljard dollar (ruim 2,4 miljard euro). Turkse media melden een totale waarde van 2 miljard dollar.
Turkije heeft in 2004 de doodstraf afgeschaft om lid te kunnen worden van de EU. Sindsdien leggen rechters vaker megalange celstraffen op.