Als pensioenfondsen op grote schaal kortingen moeten doorvoeren op de pensioenuitkering en de opbouw van werknemers, kan dat veel Nederlanders raken. Meer dan 10 miljoen zelfs, schat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).
Vrijwel alle pensioenfondsen zagen hun financiële positie afgelopen kwartaal verslechteren, aldus DNB. Volgens de toezichthouder voldeden de fondsen van een meerderheid van de Nederlandse pensioendeelnemers daardoor niet aan de wettelijke minimumeisen.
Grote fondsen als PME, PMT en PFZW waarschuwden onlangs al voor de dreiging van pensioenkortingen in de komende jaren. Door de wereldwijd dalende beurskoersen en lagere rentes in het vierde kwartaal van 2018 is de kans op verlaging van de pensioenen in 2020 of 2021 groter geworden.
46 miljard in rook opgegaan
DNB heeft becijferd dat er per eind december 10,4 miljoen Nederlanders bij een fonds zaten waarvan de zogenoemde beleidsdekkingsgraad niet aan de wettelijke minimumeis voldeed. Het gaat om 3,5 miljoen werknemers die bij een pensioenfonds zijn aangesloten van hun huidige werkgever. Verder betreft het 4,9 miljoen werknemers die niet meer bij hun oude werkgever aan de slag zijn, maar nog wel pensioen hebben opgebouwd bij een fonds van die werkgever. En dan zijn er nog 2 miljoen gepensioneerden die uitkeringen ontvangen bij een pensioenfonds dat in de gevarenzone zit.
Voor pensioenfondsen waarvoor geldt dat de financiële buffers onvoldoende zijn, dreigt korting als ze de buffers niet op tijd herstellen.
Het gaat om de graadmeter die aangeeft in hoeverre een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen. In het stormachtige laatste kwartaal van vorig jaar zag de sector in totaal 46 miljard euro aan vermogen in rook opgaan, terwijl de verplichtingen van de fondsen met 40 miljard euro omhoog gingen.