De Britse overheid heeft de belastingbetaler tussen de 1,1 en 1,2 miljard pond (1,4 tot 1,5 miljard euro) door de neus geboord door Royal Mail voor een veel te lage prijs naar de beurs te brengen. Dat concludeert vrijdag een parlementaire commissie die de gang van zaken rond de beursgang heeft onderzocht.
Aandelen Royal Mail werden in oktober vorig jaar voor 330 pence per stuk naar de beurs in Londen gebracht. Nog diezelfde dag ging de koers met bijna 40 procent omhoog. De privatisering van het staatspostbedrijf leverde de Britse schatkist 2 miljard pond op, maar dat had volgens de commissie dus veel meer kunnen zijn.
Volgens commissievoorzitter Adrian Bailey was de regering bang voor een mislukking van de beursintroductie, en liet zij zich bovendien leiden door slecht advies. Daardoor werd de belangstelling voor de aandelen bij beleggers flink onderschat.
Bailey oordeelde tegen de publieke omroep BBC hard over verantwoordelijk minister Vince Cable (Economische Zaken). “Ik vind echt dat als welke minister dan ook zo’n som geld verspeelt uit de publieke portemonnee, hij zich op zijn positie zou moeten beraden”, zei hij.
Cable zelf vindt dat makkelijk praten achteraf. De vraagprijs was volgens hem de beste die op dat moment haalbaar werd geacht. De minister benadrukte dat aandelenkoersen nu eenmaal fluctueren. “Die dingen gaan omhoog en omlaag en de afgelopen weken hebben we aandelen Royal Mail juist als een baksteen zien vallen.”
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl