- Rotterdam was gisteravond in rep en roer: bij een uit de hand gelopen coronaprotest zijn gewonden gevallen en arrestaties verricht.
- De Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) heeft laten weten dat er een groot onderzoek komt naar de rellen, waarbij de politie schoten loste.
- De “orgie van geweld”, in de woorden van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, kreeg veel aandacht van internationale media.
- LEES OOK: De Tweede Kamer steunt het idee om de coronapas ook verplicht te maken in niet-essentiële winkels
Bij de rellen in het centrum van Rotterdam op vrijdagavond zijn zeven mensen gewond geraakt en zeker twintig arrestaties verricht. Dat werd duidelijk op een ingelaste persconferentie van de Rotterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie).
Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak van “een orgie van geweld” in het Rotterdamse centrum. Volgens de burgemeester heeft de politie inmiddels “de macht terug” in het hart van de stad, maar blijft die voorlopig in “opperste staat van paraatheid”. Ook de politie zelf meldde rond 01.30 uur dat de situatie in de stad “beheersbaar” is.
Vrijdagavond verzamelden honderden mensen zich op de Coolsingel om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aan stuurt. Daarbij krijgen mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn.
Bij de rellen die uitbraken loste de politie schoten en raakten meerdere mensen gewond. Het zou gaan om waarschuwingsschoten, maar er werd ook gericht geschoten, zei een politiewoordvoerder. Over de toedracht daarvan kon de driehoek nog niets zeggen. Hetzelfde gold voor de ernst van de verwondingen. Wel is duidelijk dat er ook onder de politie gewonden zijn gevallen.
'Er komt een groot onderzoek'
"Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken", zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, die toevoegde nog meer aanhoudingen te verwachten. "De onderste steen gaat bovenkomen." Er komt een groot onderzoek naar de onlusten en ook naar het optreden van de politie, aldus de driehoek.
De demonstratie op de Coolsingel was niet aangemeld bij de gemeente, lichtte Aboutaleb toe. Acht ME-pelotons uit het hele land, zo'n vierhonderd agenten, werden ingeschakeld toen de boel rond 20.00 uur uit de hand liep. De burgemeester erkende dat de politie de situatie op dat moment niet in de hand had.
De driehoek heeft nog geen concreet beeld van hoe de groepen relschoppers er precies uitzagen. Naast tegenstanders van het coronabeleid zouden er mogelijk ook voetbalhooligans betrokken zijn geweest. Volgens Aboutaleb waren veel aanwezigen uit op onlusten en was er sprake van fors geweld. Agenten werden onder meer met zwaar vuurwerk bekogeld.
De politie zette een waterkanon in om de situatie onder controle te krijgen. Vier politiewagens gingen in vlammen op. Brandweerlieden moesten bij het blussen beschermd worden door agenten, aldus Aboutaleb. Ook brommers, prullenbakken en ander straatmeubilair werden in brand gestoken of opgeworpen als barricade.
Tot 04.30 uur gold er een noodbevel voor het centrum. Dat hield in dat niemand zich daar mocht ophouden. Hetzelfde gold rondom Rotterdam CS en station Rotterdam Blaak. Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal werd op last van de politie stilgelegd, maar kwam rond 00.15 uur weer op gang. Ook ging het station enige tijd dicht vanwege de rellen.
Aandacht van internationale media
De Rotterdamse rellen krijgen ook in het buitenland veel aandacht. Internationale media berichten uitgebreid over de onrust en verwijzen vaak naar de "orgie van geweld"-uitspraak van burgemeester Ahmed Aboutaleb.
"Rotterdamse politie opent het vuur na geweld bij Covid-protest", kopt The Guardian online. De Britse krant legt uit dat de onrust te maken had met verzet tegen de coronaplannen van de Nederlandse regering. Omroep BBC meldt dat de politie in de Nederlandse stad "botste met relschoppers".
Ook in buurland België is er veel aandacht voor de rellen. Het Belgische De Morgen schrijft op de eigen website dat protesten "volledig uit de hand" zijn gelopen. "De betogers staken zwaar vuurwerk af, verkeersborden en stoeptegels werden gesloopt." Op de website van Het Laatste Nieuws worden foto's en video's getoond van brandende voertuigen en het optreden van de politie.
"Schoten bij coronarellen", kopt het Duitse Bild online. De krant meldt dat "hooligans jacht maakten op politiemensen" en omschrijft de branden en het geknal van vuurwerk in Rotterdam. Er wordt gesproken over een "dramatische situatie" waarbij de politie in de minderheid was en er met stenen en fietsen is gegooid.
Kranten als La Repubblica in Italië, Le Figaro in Frankrijk en het Spaanse La Vanguardia schrijven eveneens over de rellen, maar ook buiten Europa wordt daar aandacht aan besteed. Zo komen ook media in Australië, Canada en de Verenigde Staten met berichten. De Australische omroep ABC kopt: "Twee gewonden nadat Nederlandse politie schiet op mensen die protesteren tegen nieuwe beperkingen Covid-19."
Amsterdamse demonstratie geschrapt
De demonstratie United We Stand, die zaterdagmiddag in Amsterdam zou plaatsvinden, is geannuleerd. De organisatie heeft daartoe besloten na de rellen van vrijdagavond in Rotterdam, zo meldt ze op haar Facebookpagina. De gemeente Amsterdam bevestigt dat de demonstratie niet doorgaat.
De organisatie roept mensen die van plan waren mee te lopen in de mars van de Dam naar het Westerpark, op om niet naar Amsterdam te komen.
"Dit door laten gaan voelt voor ons niet goed", schrijft United We Stand Europe op Facebook. De organisatie verwijst naar onbevestigde berichten over een van de Rotterdamse demonstranten die zou zijn overleden.
"Uit respect voor de overledene en de mensen die op dit moment vechten voor hun leven, maar ook om de veiligheid van onze demonstranten te kunnen waarborgen, kunnen wij niet anders dan besluiten dat deze editie van de WWD Netherlands niet door kan gaan."
De zogenoemde World Wide Demonstration zou voor de vijfde keer worden gehouden. Er werden duizenden mensen verwacht, net als bij de eerdere edities.