Rotterdam gaat de aanpak van bijstandsfraude verscherpen door gericht per wijk te controleren. Hierdoor worden fraudeurs sneller opgespoord. De gemeente, die dit maandag bekendmaakte, verwacht zo 2 miljoen euro te besparen.
Het besluit van wethouder Marco Florijn (werk, inkomen, zorg en bestuur) tot het invoeren van gerichte controles komt na een proef. Daarbij werd in 15 procent van de gevallen de uitkering beëindigd.
In de verscherpte aanpak bezorgt de gemeente mensen met een bijstandsuitkering aan de deur een oproep voor een gesprek. In eerste instantie worden 1000 mensen in de bijstand uitgenodigd. Wie niet verschijnt, ontvangt een herinnering met een nieuwe datum. De uitkering stopt als de opgeroepene dan weer verstek laat gaan.
In 2012 kreeg Rotterdam 13.955 aanvragen voor een uitkering. Een kwart werd afgewezen omdat er geen recht op uitkering bestond. Er werd voor meer dan 6,5 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord, 947 uitkeringen werden beëindigd en 925 uitkeringen verlaagd. In de helft van alle fraudegevallen werden inkomsten uit werk verzwegen. Een andere veel voorkomende vorm van fraude is het niet melden van samenwonen.
“Wie fraudeert, wordt opgespoord en aangepakt. Het geld moet bij de Rotterdammers komen die het echt nodig hebben”, zegt wethouder Florijn.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl