Nieuwe investeringen van chemiebedrijven vinden steeds sterker buiten Europa plaats. Daar heeft ook Rotterdam last van.

“Wij investeren de komende vijf jaar voor het eerst meer buiten dan binnen Europa”, laat topman Kurt Bock van de Duitse chemiereus BASF maandag weten in een interview met het Financieele Dagblad.

Belangrijke reden hiervoor is volgens Bock dat de energiekosten in Europa relatief hoog zijn, vergeleken met de Verenigde Staten. De VS boren sinds enkele jaren volop naar aardgas dat in kleisteenlagen zit, wat gasprijzen fors heeft doen dalen. Het boren naar zogenoemd schaliegas vergt speciale breektechnieken en injectie van chemicaliën. In Europa gebeurt er nog relatief weinig met schaliegas, mede omdat er zorgen zijn over de milieuconsequenties.

Chemiebedrijven die grootverbruikers zijn van energie maken intussen eigen keuzes. “We investeren in de Verenigde Staten omdat we verwachten dat de gasprijs daaar op de lange termijn minder dan de helft blijft van die in Europa”, aldus de BASF-topman tegenover het FD.

Chemiesector Europa op zijspoor

De keuze van BASF staat niet op zich. Chemiebedrijven als Dow Chemical en DSM richten zich ook sterker op groei buiten Europa. Dit alles heeft wel gevolgen voor onder meer het chemiecluster in de regio Rotterdam-Antwerpen.

De regio Rotterdam-Antwerpen behoort tot de top drie van grootste chemieclusters ter wereld. Afgelopen week stelden de Nederlandse en Belgische brancheverenigingen echter dat de regio Rotterdam-Antwerpen de afgelopen jaren investeringen is misgelopen, mede door de relatief hoge energiekosten. "Deze negatieve investeringstrend dreigt de komende 5 tot 10 jaar nog te versnellen", aldus de brancheverenigingen.

Minder investeringen in Europa betekent overigens niet dat chemiebranche zich moet opmaken voor sterke krimp. Chemieclusters zoals die in het gebied Rotterdam-Antwerpen kennen een sterke integratie van grondstoffenaanvoer en verwerking, met schaalvoordelen en innovaties die niet zo makkelijk te kopiëren zijn.

Topman Bock van BASF stelt tegenover het FD dan ook te verwachten dat de chemiebranche in Europa relatief kleiner zal worden vergeleken met Azië, maar ziet vooralsnog geen groot banenverlies.

Lees ook

Duitsland kan met groene stroom heel Nederland voorzien, maar het kost wel wat 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl