- Sinds de Russische inval in Oekraïne is er voor 2,8 miljard euro olie, gas en kolen in de haven van Rotterdam gearriveerd.
- De grootste gebruiker van Russische fossiele brandstoffen is Duitsland, dat sinds het begin van de oorlog voor 9,1 miljard euro importeerde.
- De Russische president Vladimir Poetin eist van ‘onvriendelijke landen’ dat zij de betalingen voor gas voortaan in roebels voldoen; in ieder geval Hongarije is op die eis ingegaan.
- Lees ook: Russisch gas met roebels kopen tegen sanctiebeleid, VK wil eerder stoppen met import gas uit Rusland.
In de eerste twee maanden van de oorlog in Oekraïne is er voor 2,8 miljard euro an olie, gas en kolen uit Rusland via de Maasvlakte en haven van Rotterdam Europa binnengekomen. De grootste gebruiker van Russische fossiele brandstoffen is Duitsland.
Intussen heeft Hongarije ervoor gekozen de Russische eis in te willigen gas voortaan in roebels te betalen. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, geeft dat in een interview met CNN toe. Volgens Szijjártó heeft Hongarije simpelweg “geen keus” omdat het land 85 procent van het gas en 65 procent van de olie uit Rusland haalt.
Onderzoekers van het Finse onderzoekscentrum voor Energie en Schone Lucht (CREA) schatten in dat Rusland gedurende de oorlog 63 miljard euro heeft verdiend met de brandstoffen die via pijpleidingen en olietankers werden geëxporteerd.
Verreweg het grootste deel (71 procent) ging naar Europa en geen enkele andere haven ter wereld verwerkte zoveel Russische olie, gas en kolen als Rotterdam, melden de onderzoekers. Daarnaast werd er door Rusland veel geëxporteerd naar Triëst in Italië, Yeosu in Zuid-Korea en Gdansk in Polen.
De grootste gebruiker van Russische fossiele brandstoffen is Duitsland, dat sinds het begin van de oorlog voor 9,1 miljard euro importeerde. Italië (6,9 miljard) en China (6,7 miljard) volgen. Nederland staat met 5,6 miljard euro op de vierde plek van wereldwijde grootgebruikers.
Rusland eist betalingen in roebels voor gas
De Russische president Vladimir Poetin heeft van "onvriendelijke landen" geëist dat zij bij Gazprombank, onderdeel van staatsbedrijf Gazprom, voor de gasaankopen twee rekeningen openen, één in roebels en één in euro's. Daarbij is Gazprombank verantwoordelijk voor het omzetten van de valuta en het overmaken van de roebelbetaling.
Woensdag meldde persbureau Bloomberg al dat zeker vier Europese inkopers Russisch gas al hebben afgerekend in roebels. Een van die landen is dus Hongarije.
De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Szijjártó erkent tegenover CNN gebruik te hebben gemaakt van dit aanbod van Poetin. "Niet voor de lol, we hebben niet voor deze situatie gekozen", aldus de buitenlandminister, die benadrukt wegens de bestaande infrastructuur "geen alternatief" te zien.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie waarschuwde Europese importeurs van Russisch gas woensdag dat zij de EU-sancties schenden als zij hun aankopen in roebels betalen als contractueel is bepaald dat de rekening in euro's of dollars moet worden voldaan. Ze benadrukte dat Europese bedrijven niet moeten buigen voor Russische druk om in roebels te betalen.
Rusland heeft de gasstromen naar Polen en Bulgarije stopgezet, omdat de twee landen weigerden gasleveringen in de Russische munteenheid te voldoen. Volgens Brussel is dit chantage.
Eerder deze maand zei de Hongaarse minister al dat hij de sancties die zich richten op Russische olie en gas niet steunt. Hongarije is van de EU-landen het meest Ruslandgezind.