• Vanaf 1 juli moeten huizen in Nederland in principe op elke verdieping een rookmelder hebben.
  • Huiseigenaren en verhuurders moeten dit regelen, maar soms zijn huurders ook mede-verantwoordelijk.
  • Bouwmarkten en webshops zien de afgelopen weken een sterke stijging van de verkoop van rookmelders.
  • Lees ook: Huis kopen: kan ik beter kiezen voor een bestaande woning of nieuwbouw?

Consumenten kopen de laatste tijd veel rookmelders, signaleren verkopers zoals bouwmarkten en webwinkels. Per 1 juli moeten alle bestaande huizen op elke verdieping een goedgekeurde rookmelder hebben, besloot het kabinet eerder.

Huiseigenaren zijn hier in principe verantwoordelijk voor, maar de verplichting kan ook deels bij huurders liggen, meldt de Woonbond.

Op zolders waar niet gewoond wordt, of in de kelder, hoeven geen rookmelders te worden geplaatst.

Als er geen rookmelder hangt op een verdieping waar dat wel zou moeten, geldt dat vanaf 1 juli als een ‘gebrek’, en kan de gemeente een boete opleggen. Ook levert dit mogelijk problemen op met de verzekering.

De vraag is echter in hoeverre gemeenten dit gaan handhaven. Dit gebeurt naar verwachting hooguit steeksproefgewijs.

Run op rookmelders bij bouwmarkten

Bouwmarktketen Intergamma, waar Gamma en Karwei onder vallen, laat weten dat vóór juni de omzet door rookmelderverkoop al twee tot drie keer meer was dan normaal. In de huidige maand is dat zelfs "vijf tot acht keer meer dan normaal", aldus een woordvoerster van Intergamma.

De bouwmarktketen zegt voldoende voorraad te hebben voor consumenten die nu nog een rookmelder willen aanschaffen. De keten kon nog niet zeggen of er aanvragen van woningcorporaties liggen. Die gaven woensdag aan per 1 juli nog niet klaar te zijn met het ophangen van rookmelders in corporatiewoningen.

Dat komt onder meer door de coronacrisis, waardoor fabrieken in China vanwege lockdowns stillagen. Ook waren veel rookmelders besteld via een collectieve aanbesteding van wel tweehonderd woningcorporaties bij een fabriek in Oekraïne. Door de oorlog in dat land zijn leveringen niet meer mogelijk.

Webwinkel bol.com zegt in de afgelopen weken een vervijfvoudiging van de verkoop van het aantal rookmelders te zien. "De verplichting geldt per 1 juli dus Nederlanders zijn volop bezig om zich hierop voor te bereiden", aldus een woordvoerster.

Intergamma kon niet zeggen welke types populair zijn. Consumenten krijgen het advies een rookmelder te kopen met accu die tot tien jaar kan meegaan, adviseerde belangenorganisatie voor huiseigenaren Vereniging Eigen Huis al. Dat product is duurzamer en handiger, omdat veel mensen vaak vergeten de batterij te vervangen als de rookmelder afgaat en dat hoeft dan niet meer, aldus een woordvoerder.

Sinds 2003 moeten nieuwbouwwoningen al verplicht rookmelders hebben. De bestaande woningvoorraad kende die verplichting nog niet.

LEES OOK: Hypotheekrente schiet door onrust op kapitaalmarkt de 4% voorbij