- De kwestie rond patenten voor kankertherapieën is volgens Ronald Plasterk niet alleen juridisch juist verlopen, maar ook “moreel correct gegaan”.
- De door NRC aan het licht gebrachte kwestie heeft Plasterk het premierschap gekost.
- Volgens Plasterk is “ongeveer alles” wat de krant schreef “niet waar”, maar hij neemt geen juridische stappen.
- Lees ook: Ronald Plasterk haakt af als kandidaat-premier voor kabinet van PVV, NSC, VVD en BBB
De kwestie rond patenten voor kankertherapieën, die hem uiteindelijk het premierschap kostte, is volgens Ronald Plasterk niet alleen juridisch juist verlopen, maar ook “moreel correct gegaan”. Hij blijft erbij dat de publicaties van NRC over hem niet kloppen. De voormalig minister en oud-informateur deed zijn uitspraken onder meer in het praatprogramma Sophie & Jeroen.
Plasterk zou aanvankelijk naar voren worden geschoven als premierskandidaat door PVV-leider Geert Wilders. Maar publicaties die zijn integriteit in twijfel trokken en die in zijn woorden “belemmerend zouden werken voor mijn eventuele functioneren als minister-president”, leidden ertoe dat hij daarvan afzag.
Het draait om de patentaanvragen voor kankervaccins, waarvan Plasterk onterecht zou claimen de enige uitvinder te zijn. Er loopt een onderzoek van Amsterdam UMC naar de zaak.
De voormalige PvdA-minister spreekt de inhoud van de NRC-berichten al langer tegen. “Ongeveer alles wat hij heeft gepubliceerd is niet waar”, stelt hij nu zelfs over de journalist van NRC.
Acties onderneemt Plasterk echter niet. Bij het aanvragen van de patenten sloot Plasterk overigens al niet uit dat er "geduvel" mee zou komen, vertelt hij. Daarom heeft hij naar zijn zeggen aan de toenmalige directeur gevraagd te bevestigen dat het Amsterdam UMC "afziet van enig uitvinderschap op de patenten die we gaan aanvragen". Dit zou ook zwart-op-wit staan.
Plasterk: geen gebruik gemaakt van database van Amsterdamse bio-informaticus
In een interview met het FD licht Plasterk dit verder toe. In de aanloop naar de aanvraag van het patent heeft Plasterk samengewerkt met de Amsterdamse bio-informaticus Jan Koster, die een grote database heeft ontwikkeld.
Plasterk stelt echter dat niet gebruik is gemaakt van de database van Koster, maar van de publieke Amerikaanse database TCGA. Koster heeft daar op verzoek van Plasterk enkele dingen voor hem opgezocht, maar niet meer dan dat.
"De wetenschappelijke publicatie staat op naam van ons beiden en dat is ook heel goed. Want Koster heeft mij geholpen met het opzoeken van gegevens. Maar hij heeft geen inventieve bijdrage geleverd. Dat was ook de opvatting van mijn octrooigemachtigde. Bij een patentaanvraag is het criterium: wie heeft de inventieve stappen gezet?’", aldus Plasterk in het FD.
Verder stelt hij in de krant dat een betrokken patentdeskundige van het AMC begin 2019 heeft bevestigd dat het patent bij Plasterk lag. "Dat is in januari 2019 nog bevestigd in een e-mail van Hans Romijn, de toenmalige bestuursvoorzitter van het AMC. En het AMC heeft afgelopen maart opnieuw aangegeven dat het patent terecht bij mij ligt."
Plasterk verkocht de startup waarin het patent was ondergebracht, Frame Cancer Therapeutics, in 2022 aan het Duitse biotechbedrijf CureVac. Dat werkt met een andere technologie, genaamd mRNA voor de ontwikkeling van methoden voor de behandeling van kanker.
Het is volgens Plasterk echter niet zo dat Curevac de door de Nederlander ontwikkelde methode heeft gekocht om die op de plank te leggen, zegt hij tegen het FD. "Die trial is niet afgeblazen, die wordt nu alsnog opgezet.’