Waar ging het mis bij de redding van V&D? Coolcat-eigenaar Roland Kahn deed woensdag zijn verhaal bij RTL Late Night.
De 63-jarige winkeltycoon schoof aan bij presentator Humberto Tan om te vertellen hoe de doorstart van V&D kon mislukken. De warenhuisketen verdwijnt na 129 jaar uit het straatbeeld en zo’n 8.000 medewerkers verliezen hun baan.
De signalen voorafgaand aan de gesprekken staan behoorlijk op groen, stipt Tan aan. Kahn en zijn partners beschikken over een flinke zak met geld en ING is bereid om te praten over een lening. Maar na wekenlang onderhandelen gaat het toch mis.
Volgens Kahn, die onder meer eigenaar is van de kledingketens Coolcat, M&S Mode en America Today, hielden angst en tijdgebrek een doorstart tegen. “Je moet je voorstellen dat er onder enorme tijdsdruk van alles moest gebeuren.”
Zijn plannen voor de warenhuisketen sloten goed aan op de strategie die de nu oud-topman John van der Ent vorig jaar ontvouwde voor V&D. Kahn wilde een belevingswereld creëren: niet alleen een koffer verkopen, maar een hele reisafdeling eromheen bouwen.
"Het management had een aantal ideeën, wij hadden een aantal ideeën, en samen waren die best krachtig", vertelt Kahn in het onderstaande fragment. "Maar ondertussen was er wel de hele erfenis. Al die jaren vanaf 1994 dat er nooit meer een cent verdiend is in dat warenhuis."
Ondertussen is er toch nog een sprankje hoop voor V&D en het personeel. Vastgoedadviseur Gijs Bessem, die eigenaren van tien panden vertegenwoordigd, zou druk bezig zijn de betrokken partijen om tafel te krijgen voor een allerlaatste poging.
Of Kahn aanschuift bij de gesprekken, is onduidelijk. Hij is in ieder geval helder over wat hij niet wil: "Het laatste wat we moeten doen is mensen valse hoop geven", zegt de Coolcat-eigenaar in de onderstaande video.
Benieuwd naar de volledige achtergrond van waar het mis ging bij V&D? Lees dan hier een reconstructie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl