Goed nieuws voor de tabaksindustrie: Canadees wetenschappelijk onderzoek lijkt aan te tonen dat afschrikwekkende teksten of foto’s op sigarettenpakjes niet zo veel effect hebben op verstokte rokers.
Rookverslaafden kunnen niet meer objectief nadenken over roken, blijkt uit onderzoek bij chronische rokers dat is uitgevoerd door het academisch ziekenhuis van Montreal in Canada.
Sterke positieve emoties
Het brein van rokers is relatief ongevoelig voor beelden die het roken in een negatief daglicht stellen. De positieve emoties die rokers hebben bij het zien van een plezierige foto die met roken te maken heeft, zijn veel sterker dan de negatieve emoties die ze krijgen van negatieve afbeeldingen van roken.
In Canada en de Verenigde Staten rookt bijna 20 procent van de volwassen bevolking, hoewel de gezondheidsrisico’s bekend zijn. De onderzoekers wilden weten waarom mensen toch doorroken, terwijl ze weten dat dit niet goed voor hen is.
Specifieke gevaren
Dit onderzoek lijkt het antwoord te geven: de hersenen van rokers zijn permanent ingenomen vóór roken. De proefpersonen reageerden zelfs heftiger op nare beelden die niet met roken te maken hadden (bijvoorbeeld een man op zijn sterfbed), dan op foto’s die de specifieke gevaren van roken in beeld brachten (zoals foto’s van longkanker).
De Canadese wetenschappers denken dat dit één van de verklaringen is waarom zoveel mensen weer beginnen met roken ondanks dat ze gestopt zijn. Zo'n 70 tot 95 procent van de rokers steekt binnen één jaar na een stoppoging weer een sigaret op.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl