• De Mihail Kogălniceanu-vliegbasis in Roemenië wordt de grootste basis van de NAVO in Europa.
  • Het 2,7 miljard dollar kostende militaire complex moet een thuis bieden aan 10.000 personeelsleden van de NAVO en hun families.
  • De Russische president Poetin lijkt intussen vastberaden om de oorlog tegen Oekraïne voort te zetten.
  • Lees ook: Nederland en 22 andere NAVO-landen halen waarschijnlijk uitgavennorm van 2%

Een luchthaven op zo’n 19 kilometer van de Zwarte Zee en zo’n 180 kilometer van de door oorlog verscheurde stad Odessa lijkt de grootste NAVO-basis van Europa te worden.

Het project ter waarde van 2,7 miljard dollar, bedoeld om de Roemeense luchthaven Mihail Kogălniceanu te transformeren, is begin dit jaar van start gegaan.

De militaire basis wordt al sinds 1999 gebruikt door het Amerikaanse leger, maar, zal nu het formaat van een kleine stad krijgen. De NAVO-basis krijgt de capaciteit om 10.000 personeelsleden van het westerse bondgenootschap en hun families te huisvesten, meldde Euro News Romania eerder.

‘Kleine stad’ vol materieel

Deze ‘kleine stad’ zal onderhoudshangars, brandstofopslagplaatsen, munitie, militaire uitrusting, luchtvaarttechnische materialen, simulatoren, vervoersfaciliteiten en ruimte voor huisvesting nodig hebben, aldus commandant van de luchtmachtbasis Nicolae Crețu tegen Euro News.

"Alles wat nodig is om de operatie en missie van een basis van deze grootte te ondersteunen", zei Crețu.

Volgens de BBC zal er binnenkort een grote lading aan materieel arriveren op de basis. Het gaat hierbij om een vloot van Roemeense F-16-gevechtsvliegtuigen die kortgeleden in Noorwegen zijn aangeschaft en om MQ-9 Reaper-drones.

Zeven Finse Air Force F/A-18 Hornet-gevechtsvliegtuigen landden op 3 juni op de basis om "trainingen en real-world-vluchten" uit te voeren "langs de oostflank aan de kust van de Zwarte Zee", zo maakte de NAVO eerder deze maand bekend.

"De Finse jets voegen zich voor twee maanden bij een Typhoon van de Royal Air Force en zullen snelle reactie-oefeningen uitvoeren. Daarnaast zijn Roemeense F-16's actief om het NAVO-luchtruim en de Roemeense bevolking te beveiligen", aldus Rami Lindström, de eerste commandant van het Finse detachement op de basis.

"Ons doel hier in Roemenië is om onze integratie in de NAVO-luchtmacht te verbeteren door onze samenwerking met de Royal Air Force en de Roemeense luchtmacht aan te scherpen en te verdiepen", aldus Lindström.

Roemeense F-16's. Foto: AP Photo/Andreea Alexandru.

Amerikaanse aanwezigheid neemt toe

De Amerikaanse aanwezigheid op de basis neemt ook toe, aldus Royal Air Force-piloot Charlie Tagg tegen de BBC. Er is volgens hem sprake van veel meer "veel meer infrastructuur, huisvesting, mensen en materieel".

De geopolitieke analist Dorin Popescu zei eerder tegen Euronews: "De Mihail Kogălniceanu-basis zal de belangrijkste, permanente militaire structuur van de NAVO worden in de directe omgeving van het conflict in het zuiden van Oekraïne."

"Laten we er niet van uitgaan dat dit conflict in 2025 of 2026 eindigt", aldus de analist. "Het is een langetermijnconflict."

Russische politici hebben op hun beurt forse waarschuwingen afgegeven over de versterking van de aanwezigheid van de NAV0 dicht bij Oekraïne. Zo waarschuwde de vicevoorzitter van de federale commissie voor buitenlandse zaken Andrey Klimov onlangs dat de aanwezigheid van de militaire basis een risico vormt voor de veiligheid van de Roemeense hoofdstad Boekarest.

"Als de Roemenen het leuk vinden, moeten ze dat zelf weten. Maar een zelfmoordclub trekt gewone burgers richting avonturen die erg slecht kunnen aflopen voor hun families en kinderen", aldus Klimov.

De Russische president Vladimir Poetin. Foto: ALEXANDER NEMENOV via Getty.

Poetin wil stug doorgaan in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft de invasie van Oekraïne gerechtvaardigd door erop te wijzen dat de NAVO zich de laatste decennia op agressieve wijze uitbreidde richting Rusland. Hij waarschuwt al lang voor een nog verdere uitbreiding van de NAVO. Desondanks hebben Finland en Zweden besloten zich bij de NAVO aan te sluiten.

Poetin herhaalde deze week zijn dreigementen aan het Westen, door te stellen "tot het einde" te gaan in de oorlog met Oekraïne.

Verliezen in Oekraïne zou "het einde" betekenen "van de duizend jaar oude geschiedenis van de Russische staat", zei Poetin. "Ik denk dat dit voor iedereen duidelijk is.. Is het niet beter om er tot het einde vol voor te blijven gaan?"

LEES OOK: De oorlog van Rusland tegen Oekraïne begon op de Krim en kan daar ook eindigen, volgens analisten