De Europese beurzen sloten woensdagmiddag met stevige verliezen. Zorgen over de Chinese economie drukte het sentiment op de beursvloeren. Daarnaast deden beleggers rustig aan in afwachting van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed). Op Beursplein 5 kreeg Heijmans klappen na tegenvallende resultaten.

De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 2 procent lager op 469,24 punten. De MidKap daalde 1,5 procent, naar 676,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 1,8 tot 2,1 procent.

Uit het verslag van de Fed valt wellicht meer op te maken over de kans dat de rente in de Verenigde Staten al volgende maand omhoog gaat. Fed-president Janet Yellen heeft herhaaldelijk aangegeven dat de eerste renteverhoging in jaren bij verder economisch herstel nog in 2015 kan plaatsvinden.

ASML grootste daler AEX

Grootste daler in de AEX was chipmachinefabrikant ASML met een min van 4,1 procent. Altice was het enige fonds dat een plus noteerde. Het kabelbedrijf won 1,1 procent.

Heijmans leverde bij de kleinere bedrijven krap 12 procent in. Het bouwbedrijf leed een halfjaarverlies van 15 miljoen euro. De Nederlandse markt voor infrastructurele projecten bleef een molensteen voor de op twee na grootste bouwer van Nederland.

BAM en Aperam onder aan MidKap

In de MidKap sloot staalproducent Aperam de rij met een verlies van 4,9 procent. Ook BAM behoorde tot de sterkste dalers met een min van 4,3 procent. De branchegenoot van Heijmans komt donderdag met zijn halfjaarcijfers.

In Kopenhagen zakte Carlsberg 9,2 procent. De Deense brouwer, die sinds juni wordt geleid door de Nederlander Cees 't Hart, verkocht in de eerste zes maanden minder bier en is somberder geworden over het gehele jaar. Glencore daalde in Londen krap 10 procent. De grondstoffenproducent en -handelaar zag de halfjaarwinst meer dan halveren, door de sterk gedaalde grondstofprijzen.

De euro was 1,1064 dollar waard, tegen 1,1026 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,4 procent naar 40,73 dollar. Brentolie werd 3,8 procent goedkoper en kostte 46,92 dollar per vat.

.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl