De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag stevig in het rood gesloten. In navolging van Europa gingen vooral aandelen van banken en grondstoffenbedrijven hard omlaag. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, was een positieve uitzondering dankzij onverwacht sterke kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,8 procent lager op 16.153,54 punten. De S&P 500 zakte 1,9 procent naar 1903,03 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 2,2 procent omlaag naar 4516,95 punten.

Alphabet won ruim 1 procent, na een aanvankelijk grotere winst. Met zijn winst stootte het internet- en technologiebedrijf Apple (min 2 procent) van de troon als meest waardevolle bedrijf ter wereld. Alphabet behaalde in het afgelopen kwartaal een flink hogere omzet, dankzij stijgende inkomsten uit advertenties. Bij Google, veruit het belangrijkste onderdeel van het concern, stegen die met bijna 17 procent.

ExxonMobil leverde 2,2 procent in. Het oliebedrijf zag zijn winst vorig kwartaal met 60 procent krimpen door het kelderen van de olieprijs. Concurrent Chevron verloor dinsdag 4,8 procent van zijn beurswaarde, mede omdat ratingbureau S&P de kredietwaardigheid van het bedrijf verlaagde. De prijs van Amerikaanse olie zakte met 5,5 procent naar 29,88 dollar per vat.

Klappen voor banken

Goldman Sachs stond onder aan de Dow Jones met een min van 5 procent. Ook andere banken kregen rake klappen. Zo verloor Citigroup bijna 5 procent, leverde JP Morgan 3 procent in en werd Bank of America ruim 5 procent minder waard. Analisten wezen onder meer op de vrees dat de aanhoudend lage rente de winst van de financiële grootmachten onder druk zet. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties zakte dinsdag naar het laagste peil sinds april vorig jaar.

Speelgoedmaker Mattel kreeg er bijna 14 procent bij. Het bedrijf kwam maandag nabeurs met meevallende resultaten, geholpen door een toenemende verkoop van Barbie-poppen.

Zwakke omzetgroei Ferrari

Ferrari leverde 12,5 procent in. De in New York genoteerde sportwagenmaker verwacht dat de omzetgroei de komende tijd afzwakt. De kwartaalcijfers van expressbezorger UPS (plus 0,7 procent) en farmaceut Pfizer (min 0,1 procent) zorgden voor weinig reuring op Wall Street.

De euro was dinsdagavond 1,0920 dollar waard, tegen 1,0905 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl