Onderzoekers van Washington State University hebben virtuele robots ontwikkeld die elkaar dingen kunnen leren.

In de film Wall-E zijn mensen verworden tot passieve consumenten. Robots doen al het werk.

Die toekomst lijkt een heel klein stukje dichterbij nu wetenschappers in Washington virtuele robots hebben ontwikkeld die een andere robot of computer iets aan kunnen leren. Ze leren elkaar hoe ze Pacman moeten spelen.

Dat computers Pacman kunnen spelen, is niet verwonderlijk. Ze kunnen immers ook schaken op grootmeesterniveau. Bijzonder is dat er in dit geval geen sprake is van het ‘fysiek’ overzetten van informatie in de vorm van software of hardware. De computer krijgt alleen ‘kennis’ aangeleverd die hij met behulp van aanwijzingen zelfstandig moet gebruiken en leren te verwerken om tot bepaalde handelingen te komen.

De keuze om ze een computerspel door computers te laten leren én te onderwijzen, was overigens niet ingegeven omdat het voor computers eenvoudiger zou zijn. Het was zo gemakkelijker om menselijke vrijwilligers te vinden die mee wilden doen met tests waarbij computers mensen lesgeven.

Robots met gevoel

Maar waarom willen we eigenlijk dat robots dingen kunnen onderwijzen? Volgens professor Matthew Taylor kunnen we straks robots ontwikkelen die voor de klas kunnen staan, wat een uitkomst zou zijn voor het onderwijs.

Daarbij moet je bedenken dat de robotleraar van de toekomst niet enkel informatie aandraagt of een vraag stelt waar je goed of fout op kan antwoorden, maar dat hij gericht advies en op jou toegespitste feedback geeft.

Ook zou de lesgevende robot zo kunnen worden geprogrammeerd om wat minder zwart-wit, of liever, binair te denken. Een leraar die meteen 'fout' roept, kan immers behoorlijk demotiverend werken.

Maar ook buiten het onderwijs is het handig als robots en computers leren leren. "Als jouw huishoudrobot weet hoe warm jij je bad wilt, of hoe jij je huis wil hebben schoongemaakt, dan wil je die info niet kwijt", stelt Taylor.

Je wilt eigenlijk dat jouw eigen robot zijn eigen vervanging kan inwerken zonder dat je chips of software hoeft over te zetten. Dan loop je niet tegen het probleem aan dat je bepaalde informatie van je oude robot niet kan overzetten op je nieuwe, omdat de software niet compatibel is.

Alle robots lopen weleens vast

Toch hoeven we voorlopig niet bang te zijn dat robots de wereld overnemen, stelt Taylor. "Ze zijn behoorlijk dom."

Volgens hem raken zelfs de meest geavanceerde robots redelijk snel van slag. En als een robot ergens niet uitkomt, dan gaat hij niet zoals een mens op intuïtie verder zoeken naar een oplossing, maar stopt hij gewoon met werken.

Lees ook

Amazon: eerst robots in magazijn, dan pas bezorgdrones

Hendrik Oude Nijhuis: oprukkende robot dwingt ons tot ondernemerschap

Mens tegen robot in tafeltennis: Duitser wint

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl