- Het Japanse technologiebedrijf Docomo toonde deze week op het Mobile World Congres in Barcelona een robot die thee kan zetten.
- De robot maakt gebruik van een technologie om bewegingen van mensen na te bootsen.
- Het hogere doel van Docomo is om technologie te ontwikkelen waarmee mensen onderling emoties en vaardigheden kunnen delen.
- Lees ook: Bijna 2 op de 5 vacatures voor banen rond energietransitie onvervulbaar: robotisering kan een oplossing zijn
Het Japanse techbedrijf Docomo toonde deze week op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona een kleine robot die thee kan zetten. De robot maakte vooral indruk vanwege zijn vermogen om de bewegingen van mensen na te bootsen.
De robot van Docomo maakt gebruik van een bewegingstechnologie van het bedrijf, waarmee de machine handelingen van mensen real-time kan volgen. Een demonstratiepersoon met een reeks bewegingsdetectoren simuleerde alle handelingen bij het zetten van thee, terwijl de robot dezelfde handelingen uitvoerde met een echt kopje.
Een beweging kan worden opgenomen en op elk moment worden herhaald, zodat de robot bijvoorbeeld zelf thee kan roeren, aldus een vertegenwoordiger van Docomo.
Het vermogen van de robot om menselijke bewegingen na te bootsen zou uiteindelijk kunnen leiden tot een reeks van toepassingen waarbij herhalende taken geautomatiseerd zouden kunnen worden.
De robot wordt aangedreven door een apparaat dat de ruimtelijke positionering van een persoon registreert en doorgeeft aan de robot. Het bedrijf verwacht dit draadloos te kunnen doen zodra 6G, de volgende generatie van mobiele breedband, overal ingevoerd is.
Elke generatie mobiele breedband wordt aangeprezen als sneller en betrouwbaarder. De vijfde generatie, of 5G, belooft hogere download- en uploadsnelheden en betere verbindingen. Hoewel 5G nog maar deels is ingevoerd, was er dit jaar op het Mobile World Congress al behoorlijk wat ophef over 6G.
Het hogere doel van Docomo is om technologie te ontwikkelen waarmee mensen onderling emoties en vaardigheden kunnen delen. Dit lijkt sterk op de serie "The Peripheral" van Amazon Prime, die is gebaseerd op het gelijknamige boek waarin de karakters hun gevoelens kunnen delen.
Foto: Tasmin Lockwood/Insider
Het bedrijf werkt aan een toekomst waarin elk van de vijf zintuigen van de mens (horen, zien, ruiken, voelen en proeven) door mensen onderling kunnen worden gedeeld met toepassingen die uiteenlopen van zorg tot kunst. Het bedrijf beweert dat zelfs kledingwinkels van deze technologie kunnen profiteren door klanten het gevoel van de stoffen te geven voordat ze het product kopen.
Robots doorlopen de afgelopen jaren een snelle ontwikkeling. Zo toont Boston Dynamics steeds weer verbeterde versies van rechtop lopende cyborgs en robothonden. In 2021 toonde het Amerikaanse bedrijf een robot die complexe bewegingen op een parcours met obstakels kon maken.