Beleggers in goud moeten geduld oefenen, stelt Rob Putter.

In het najaar van 2011 bereikte het goud het hoogste punt. Negentien honderd dollar telde men neer voor een troy ounce.

Toen ging het goud onderuit tot onder de twaalfhonderd dollar. Daarna is het weer iets gestegen. De grote vraag is: wat nu? Koopmoment?

Het antwoord staat al een tijdje op deze site. Lezers weten dat ik al een tijd lang flauw ben op goud. Dat werd en wordt me niet in dank afgenomen. Reacties op mijn mening liegen er niet om. Ik heb geen verstand van baar goud, alleen van papier goud, en zelfs dat niet. En dat papieren goud wordt gemanipuleerd. Papier goud is alleen maar een IOU. Niets waard. Maar ja, bankbiljetten zijn ook een IOU. Ik vermoed dat de schrijver van die reactie zich alleen met ruilhandel bezig houdt.

Goud gaat lager

De reacties op sites als deze en in sociale media geven aan dat het goud nog lager gaat. Er zijn nog veel te veel hardnekkige gold bulls. Goud is doodgewoon een vermogensklasse en reageert net als andere vermogenscategorieën. Goud heeft helaas niets mystieks en je wordt vies als je het delft.

Maar nog lang niet alle bulls zijn uit de markt geschud en die moeten eerst capituleren voordat het goud weer gaat stijgen.

Je kunt het ook zo bekijken: Goud heeft een rally van twaalf jaar achter de rug en dat is ongehoord voor een beleggingsklasse. De reden voor die lange rally was dat deze vooraf gegaan werd door een bearmarket die twintig jaar duurde en dat is nog veel ongehoorder. Maar dat geeft ook meteen een verklaring voor de daling.

Een beleggingscategorie die het twintig jaar laat afweten en daarna in twaalf jaar verzesvoudigt, kan moeiteloos weer de helft prijsgeven. Beleggerslogica voor beginners. Ik kan het niet simpeler uitleggen.

Geduld met goud

Blijft natuurlijk het feit dat het interessant wordt om goud onder de duizend dollar weer op de watchlist te zetten. En of dat nou papier goud of baar goud of stofgoud is, dat maakt niet uit. Het kost hetzelfde en de prijs wordt in Londen vastgesteld.

Als de goudprijs onder de duizend dollar duikt, heeft die beweging waarschijnlijk te maken met de capitulatie van de laatste kudde bulls. En dat geeft ruimte naar boven.

Als de Amerikaanse Federal Reserve het goedkoopgeldbeleid echter gaat terugdraaien en er is nog steeds geen inflatie, dan kan die stijging best wel even op zich laten wachten. Haast is dus een slechte zaak.

Dat het goud ooit weer gaat draaien, is zeer waarschijnlijk. Ik woon in een land waar goud gevonden wordt en alle mijnbedrijven halen daar met de huidige goudprijs de broekriem aan. Het alluviale goud is al een tijdje op en het wordt steeds duurder om een troy ounce te delven (zie grafiek), hoewel dit van land tot land sterk kan verschillen.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

goud grafiek

Per saldo worden overal bij goudmijnbedrijven investeringen uitgesteld en de volgende stap is dat te dure mijnen worden gesloten. Als je nou maar lang genoeg wacht, legt dat vanzelf een bodem onder de prijs. En volgens mij is dat het enige stukje economie van het goud. De rest is politiek en sentiment.

Onder politiek valt de politiek van de Centrale Banken inclusief het aan- of verkopen van goud en het drukken van geld. En onder sentiment vallen hebzucht en angst, oorlog en vrede. Allemaal niet te voorspellen.

Voor de lange termijn

Als je de top van het goud in 2011 hebt gemist, kun je twee dingen doen. Of verlies nemen en herbeleggen in iets dat rendement geeft of wachten op de volgende top. Maar dat laatste kan misschien wel even duren.

Als we de laatste cyclus extrapoleren zijn we minimaal vijftien jaar verder. Dat is niet erg hoopgevend. Aandelen van goudmijnen moet je ook niet hebben. Het sluiten van een te dure mijn is niet een beslissing van een dag en het kost ook een hoop geld. De winsten van de goudmijnen staan daardoor voorlopig onder druk.

Beleggers in goud zullen dus geduld moeten oefenen. Maar je kunt het natuurlijk ook positief bekijken. Beleggen in goud is weer voor lange termijnbeleggers.

Rob Putter is zelfstandig vermogensadviseur voor financieel adviesbureau Uniquest, onderdeel van de Latin Capital Group. De informatie in deze column bevat geen individueel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl