- Rob Jetten heeft zich gemeld als opvolger van Sigrid Kaag voor het lijsttrekkerschap van D66. Hij wil premier worden.
- Jetten heeft zich als minister van Klimaat en Energie sterk geprofileerd op groene thema’s.
- Intussen staan sympathisanten van Kamerlid Pieter Omtzigt in de startblokken om hem te steunen, als hij een eigen partij wil oprichten.
- Lees ook: 5 dingen die je misschien niet wist over Dilan Yesilgöz, die klaar staat om het boegbeeld van de VVD te worden
Rob Jetten (36) wil als lijsttrekker van D66 een gooi doen naar het premierschap, zegt hij desgevraagd. “We zaten de vorige keer met Sigrid Kaag heel dichtbij”, aldus de demissionair minister voor Klimaat en Energie die zich vrijdag kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. “We doen mee om te winnen.”
De bewindsman vindt het jammer dat afzwaaiend partijleider Kaag niet door wil. Hij had graag nog een keer met haar de campagne in gewild. Tegelijkertijd zegt hij te voelen dat het “eindelijk mijn tijd is.” Het politieke speelveld ligt open, aangezien vrijwel alle middenpartijen met een nieuwe lijsttrekker de vroegtijdige verkiezingen ingaan.
“Het wordt een bijzondere strijd”, waarbij wat Jetten betreft ook om het Torentje wordt gestreden. Ondanks de slechte score van D66 bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart en de lage stand in de peilingen, wil Jetten niet een heel andere koers varen dan zijn voorganger, als hij door D66-leden inderdaad tot lijsttrekker wordt gekozen.
“Peilingen zijn natuurlijk heel erg interessant maar het gaat om de uitslag. Ik ga wel op mijn eigen manier de campagne voeren.” Hij benadrukt daarbij vooral dat hij deel uitmaakt van een “nieuwe generatie” politici. Die zouden volgens hem minder op het politieke spel en meer op oplossingen zijn gericht.
Jetten eerste kandidaat lijsttrekkerschap D66
Eerder vandaag bevestigde een woordvoerder dat Rob Jetten zich als eerste kandidaat voor het lijsttrekkerschap van D66 beschikbaar stelt. Jetten had tegen het AD. Tegen de krant had de klimaatminister gezegd dat het tijd is voor een nieuwe generatie "die wat minder dat verleden met zich meesleept en open en onbevangen probeert de zaken op te lossen".
De vraag wie de lijst van D66 aan zal voeren richting de verkiezingen staat open nadat Sigrid Kaag heeft besloten dit niet te doen. Ze wordt ernstig bedreigd en zwaar beveiligd en wil dat haar gezin niet langer aandoen.
De partij heeft laten weten snel een leiderschapsverkiezing te organiseren. De huidige fractievoorzitter Jan Paternotte liet donderdag al weten geen interesse te hebben.
In 2018 werd de toen 31-jarige Jetten vooruitgeschoven als fractievoorzitter na snel carrière te hebben gemaakt in de partij. Hij was toen ruim een jaar Kamerlid en daarvoor fractievoorzitter in de gemeenteraad van Nijmegen. De politicus moest zich bewijzen als de opvolger van Alexander Pechtold, die in twaalf jaar was uitgegroeid tot de onbetwiste partijleider en D66 na een moeilijke periode weer belangrijk heeft gemaakt in Den Haag.
Twee jaar later stelde Jetten zich niet kandidaat als lijsttrekker om plaats te maken voor Sigrid Kaag, die zich populair had gemaakt binnen de partij als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Zijn steun werd beloond. Tijdens de formatie schoof Jetten als secondant van Kaag aan bij de onderhandelingen. In kabinet-Rutte IV - dat onlangs is gevallen - werd hij minister voor Klimaat en Energie.
Al in zijn tijd als Kamerlid profileerde Jetten zich op het thema klimaatverandering. Het leverde hem de geuzennaam "klimaatdrammer" op nadat Klaas Dijkhoff van de VVD hem zo noemde. Jetten liet zelfs t-shirts drukken met die tekst.
"Die klimaatcrisis is een van de grootste bedreigingen voor de hele planeet’’, zegt Jetten tegen het AD. Hij wil de economie vergroenen, zo zorgen voor meer werkgelegenheid en de energierekening omlaag brengen.
D66-bewindspersonen spreken hun volle steun uit voor de ambitie van Rob Jetten om lijsttrekker te worden bij de komende verkiezingen.
Defensieminister Kajsa Ollongren vindt hem "de allerbeste kandidaat". Ze werd zelf ook genoemd als mogelijke opvolger van Sigrid Kaag. Ze stelt zichzelf echter niet kandidaat, liet de demissionair bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad weten.
Ook zorgminister Ernst Kuipers is blij dat Jetten de kar wil trekken. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf laat via Twitter weten "alle steun" aan Jetten te geven. "Trots op deze ervaren en energieke kandidaat-lijsttrekker die zich met hart en ziel inzet voor een duurzame toekomst."
Ruim twee ton aan donaties voor Pieter Omtzigt
Intussen is het nog altijd spannend rond voormalig CDA'er en Kamerlid Pieter Omtzigt. Als hij zich in de verzkiezingsstrijd mengt, zou dat de verhoudingen op het speelveld sterk kunnen beïnvloeden. Uit een peiling van EenVandaag eerder deze week blijkt dat Pieter Omtzigt hoog scoort als potentiële premier, veel beter bijvoorbeeld dan BBB-leider Caroline van der Plas.
De belangrijkste vraag lijkt te zijn of Omtzigt het ziet zitten om een eigen partij op te richten, gelet op eerdere burn out-klachten.
De Telegraaf meldt vrijdag dat aanhangers en vertrouwelingen van Omtzigt hopen dat hij met een eigen partij komt. Er is al een Stichting Steunfonds Groep Omtzigt opgericht en die heeft in 2022 een bedrag van ruim 214.000 euro aan donaties opgehaald dat apart is gezet, zo blijkt uit naspeuring van de krant.
Van dit geld is 18.000 euro besteed aan de website van Omtzigt en 55.000 euro aan ondersteuning van vrijwilligers en experts rond het populaire Kamerlid. Omtzigt heeft avances om zich aan te sluiten bij BBB of JA221 tot nog toe afgewezen.
Sympathisanten van Omtzigt richtten eind vorig jaar zelfs een partij op rondom het gedachtegoed van de ex-CDA'er, Alliantie geheten, maar de politicus distantieerde zich daar toen van.