Keith Gill, ook bekend als Roaring Kitty op Twitter en YouTube, is nog steeds optimistisch over aandelen van de Amerikaanse spelletjesketen zelfs na de recente volatiliteit.
Dat staat in de openingsverklaring die Gill donderdag tijdens zijn getuigenis voor het Amerikaanse Congres zal afleggen.
Op woensdag werd Gill, een erkend financieel adviseur, genoemd in een collectieve claimzaak.
Volgens de aanklacht deed hij zich ten onrechte voor als een amateurbelegger.
De Amerikaanse belegger Keith Gill, op Twitter en YouTube beter bekend als Roaring Kitty, zal donderdag voor het Amerikaanse Congres getuigen over de scherpe stijging van het aandeel GameStop, die hij hielp veroorzaken.
Zijn openingsverklaring werd woensdag vrijgegeven. Daarin zegt Gill dat hij nog steeds optimistisch is over het aandeel GameStop, ondanks de gigantische koersopmars in januari – die resulteerde in een prijssprong van 1.022 procent binnen één week – en de daaropvolgende daling van 90 procent.
“De koers van GameStop is vorige maand misschien iets doorgeschoten, maar ik ben nog net zo optimistisch over het aandeel als eerder, en denk dat er een ommekeer komt”, zei Gill.
Gill stak voor het eerst 53.000 dollar in aandelen GameStop, en speculeerde ook via opties, in juni 2019. Hij maakte zijn zogeheten “YOLO”-investering, oftewel You Only Live Once, kenbaar op het WallStreetBets-forum van Reddit.
Gill kreeg veel aanhang en verwierf een cult-achtige status eind 2020 en begin 2021, toen de updates op Reddit over zijn posities aantoonden dat zijn investering in GameStop in waarde aan het toenemen was. Op het hoogtepunt van 28 januari was zijn positie kortstondig 48 miljoen dollar waard.
Afgelopen woensdag werd Gill genoemd in een collectieve claimzaak in de Amerikaanse staat Massachusetts. Volgens de aanklacht deed hij zich als een amateurbelegger voor, terwijl hij in werkelijkheid een erkend financieel adviseur was. Volgens de aanklacht heeft Gill van de stijging van GameStop geprofiteerd door de prijs van het aandeel kunstmatig op te drijven.
'Gill's gedrag was misleidend en manipulatief'
"Gill vertoonde misleidend en manipulatief gedrag, dat talrijke voorschriften, regels en verschillende wetten schond en de integriteit van de markt voor GameStop-aandelen ondermijnde", zo valt in de aanklacht van de staat Massachusetts te lezen, volgens persbureau Bloomberg.
Verder stond in de aanklacht: "Hij veroorzaakte enorme verliezen, niet alleen bij degenen die optiecontracten kochten, maar ook bij degenen die in hem volgden en GameStop-aandelen kochten tijdens de rally tegen prijzen die sterk opgeblazen waren."
In zijn inleidende verklaring voor het Amerikaanse Congres zegt Gill echter dat hij in zijn laatste baan bij verzekeraar MassMutual nooit effecten heeft verkocht, of financieel adviseur is geweest. Al zijn berichten op sociale media plaatste hij volledig op eigen houtje, beweert Gill.
Gill ontkent iets verkeerds te hebben gedaan
"Ik heb niemand aangespoord om aandelen te kopen of te verkopen voor mijn eigen gewin. Ik behoorde niet tot groepen die een beweging in de aandelenkoers probeerden te veroorzaken. Ik deed geen financiële zaken met een hedgefonds. Ik had geen informatie over GameStop behalve wat openbaar was", verklaarde Gill.
Hij vatte zijn gedachten over GameStop samen met een strijdkreet die populair is geworden bij 9,1 miljoen leden van WallStreetBets: "In short, I like the stock." Dit is een ironische verwijzing naar partijen die 'short' zijn gegaan op het aandeel GameStock, ofwel gespeculeerd hebben op een koersdaling.
De aandelen GameStop sloten woensdag 7 procent lager en zijn met ongeveer 90 procent gedaald ten opzichte van de hoogste piek van 483 dollar op 28 januari.