- De afgelopen week registreerde het RIVM 94.854 positieve coronatests, bijna 19 procent minder dan de week ervoor en het laagste niveau sinds november.
- Het zogeheten reproductiegetal daalt naar 0,88, het laagste niveau sinds juli.
- Het RIVM verwacht dat door de omikronvariant het aantal positieve tests in de komende tijd weer zal stijgen.
- Lees ook: Coronavaccins werken minder tegen omikronvariant: ‘agressief’ boosteren in rijke landen kan tot tekort van 3 miljard vaccins leiden
In de afgelopen zeven dagen zijn 94.864 positieve coronatests geregistreerd. Dat is bijna 19 procent minder dan de week ervoor. Het is het laagste niveau sinds begin november in de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Ook het aantal ziekenhuisopnames daalde. In de afgelopen week waren de coronaklachten van 1335 mensen zo erg dat ze in een ziekenhuis belandden.
Van hen werden 248 opgenomen op een intensive care. De week ervoor meldde het RIVM na correctie 1986 opnames, waarvan 338 op de intensive care.
Ook het aantal doden daalde sterk. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM bericht dat 322 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden, tegen 445 in de week ervoor.
Het zogeheten reproductiegetal daalt naar 0,88, het laagste niveau sinds juli.
Zorgen om omikron
Het RIVM verwacht dat het aantal positieve tests in de komende tijd weer stijgt door de omikronvariant. Daardoor "zal ook het aantal ziekenhuisopnames weer gaan toenemen. Een stijging die de zorgcapaciteit mogelijk ruim kan overschrijden."
Minder mensen gaan naar een teststraat om zich te laten testen op een besmetting met het coronavirus. GGD'en voerden vorige week iets meer dan 380.000 testen uit, tegen ruim 450.000 een week eerder en meer dan 620.000 de week daar weer voor.
Die tests brachten vorige week wel relatief vaak een besmetting aan het licht. Van alle tests was 23,9 procent positief. Dat percentage is een record.
Effect zelftesten
Het RIVM gaat ervan uit dat het hoge percentage komt door de zelftesten die mensen thuis hebben. Als zo'n test negatief is en mensen verder geen ernstige klachten hebben, wordt het minder noodzakelijk om een afspraak te maken voor een test bij de GGD.
De mensen die nog wel komen, zijn bijvoorbeeld mensen die thuis een positieve zelftest hadden en dat willen laten controleren (een zogeheten confirmatietest). Andere groepen mensen die nu nog naar de teststraten komen, zijn degenen die duidelijk corona-achtige klachten hebben en mensen die nauw contact hebben gehad met iemand die positief is getest.