Het RIVM heeft afgelopen week 1.329 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Vorige week waren dat er 987.
In Noord- en Zuid-Holland stijgt het aantal besmettingen. Bovendien neemt het aantal nieuwe gevallen onder jongeren sterker toe dan bij ouderen.
Het RIVM zegt dat er 133 lokale uitbraken zijn. Vorige week waren dat er 96. Bij zo’n ‘cluster’ kunnen minstens drie gevallen met elkaar in verband gebracht worden.
Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen. In de afgelopen week heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1.329 nieuwe meldingen van bevestigde gevallen gekregen. Dat is het hoogste aantal nieuwe gevallen sinds 7 juni.
Vorige week waren het er 987, een week eerder 534 en de week daarvoor 432.
“Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden. Afstand houden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes”, schrijft het RIVM. “Dat geldt ook voor het thuisblijven, thuiswerken en testen bij de eerste klachten.”
Het aantal uitgevoerde tests steeg. Tussen 20 en 26 juli hebben 111.764 mensen zich laten testen. De week daarvoor deden 88.886 mensen dat. Het percentage positieve gevallen bleef gelijk, op 1 procent.
Het aantal gemelde ziekenhuisopnames steeg van 19 naar 23 en het aantal doorgegeven sterfgevallen van 7 naar 9. De cijfers komen soms met wat vertraging binnen bij het RIVM. Tussen de nieuwe meldingen kunnen dus gevallen van langer geleden zitten.
Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus vastgesteld bij 53.374 mensen. Van hen werden 11.919 opgenomen in ziekenhuizen. Het officiële dodental staat nu op 6.145.
133 lokale uitbraken van het coronavirus in Nederland
In Noord- en Zuid-Holland stijgt het aantal besmettingen. In Zuid-Holland zijn in de afgelopen twee weken 1.024 nieuwe gevallen gemeld.
De regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Zeeland en Midden- en West-Brabant hebben, omgerekend naar het aantal inwoners, de meeste positieve tests in de afgelopen weken. In het noorden van het land blijft het aantal coronagevallen laag.
Het aantal nieuwe gevallen onder jongeren neemt sterker toe dan bij ouderen. Vooral onder twintigers en dertigers is een stijging te zien. Bij 70-plussers blijft het aantal nieuwe gevallen laag.
Het RIVM zegt dat er 133 lokale uitbraken zijn. Vorige week waren dat er 96. Bij zo'n cluster kunnen minstens drie gevallen met elkaar in verband worden gebracht.
De meeste clusters ontstaan thuis, wanneer gezinsleden of andere huisgenoten elkaar aansteken. Maar volgens het RIVM stijgt ook "het aantal besmettingsclusters dat het gevolg is van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of door andere vrijetijdsbesteding".
Reproductiegetal stijgt verder
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, steeg ook. Het is nu 1,40. Dat betekent dat 100 coronapatiënten gemiddeld 140 anderen besmetten, die op hun beurt 196 mensen ziek maken. Vorige week was dit getal 1,29.
De manier van berekenen betekent dat het ook net iets hoger of iets lager kan zijn. Die bovengrens van die foutmarge is in de afgelopen week niet veranderd. "Dat geeft aan dat de situatie weinig veranderd is in een week tijd", aldus het RIVM.
Als het reproductiegetal boven de 1 is, breidt het virus zich uit. Is het getal lager dan 1, dooft de uitbraak langzaam uit. In februari en maart, toen het virus in Nederland opdook en in korte tijd veel mensen ziek werden, lag het reproductiegetal rond de 2.
OMT geeft later advies over mondkapjes
Het Outbreak Management Team (OMT) komt dinsdag opnieuw bijeen om te praten over het nut van mondkapjes tegen corona. Het OMT, dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus, komt pas later met een advies over een mondkapjesplicht. Volgens het RIVM is dit nog niet op korte termijn te verwachten.
Eerder was er de verwachting dat er dinsdagmiddag een persmoment zou zijn, maar zowel het RIVM als het OMT sluiten dit uit.
Het is nog niet duidelijk wanneer het advies er wel ligt. Als er wel wordt geadviseerd om maatregelen te nemen, zoals een algemene mondkapjesplicht, dan kijkt het kabinet of het dit advies overneemt. Ook tijdens het reces hebben de betrokken ministers hier veel contact over, waardoor dit proces gewoon als gebruikelijk kan doorgaan, aldus een woordvoerder.
Ook is nog niet bekend hoe het advies naar buiten wordt gebracht. Eerder gebeurde dit tijdens persconferenties met premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. Het niet duidelijk of bewindspersonen vanwege het reces hiervoor terugkomen of dat het op een andere manier gedeeld wordt.
Omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland weer is toegenomen sinds er een aantal coronamaatregelen zijn versoepeld, drong de Tweede Kamer erop aan het OMT naar een mondkapjesplicht te laten kijken. Ook gaat het OMT onderzoeken of reizigers die vanuit een coronabrandhaard naar Nederland komen, getest kunnen worden als ze nog geen klachten hebben.
Eerder benadrukte het RIVM dat het standpunt over mondkapjes ongewijzigd is. Volgens een woordvoerster was er geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat het werkte. In een achtergrondstuk van het OMT van begin mei staat wel dat niet-medische mondmaskers druppeltjes die de drager produceert, bijvoorbeeld door hoesten of niezen, "enigszins tegenhouden".