Oud-politica Rita Verdonk heeft als ondernemer beduidend minder succes. Ze is onlangs vertrokken bij haar bedrijf CVMonitor, een online platform om digitaal cv’s te checken.
Financiers die een driekwart miljoen euro in de onderneming hebben gestoken voelen zich bedonderd en hebben een advocaat ingeschakeld, schrijft journalist Bart Mos van De Telegraaf op basis van vertrouwelijke correspondentie.
“Ze heeft kapitalen opgebrand aan managementkosten voor zichzelf en haar halve familie, zonder bij wijze van spreken nog een pakje boter te verdienen. Ik heb mijn hele leven nog niet zoiets gezien”, aldus Geert Schaaij, een van de aandeelhouders in CV Monitor.
Verdonk richt het bedrijf op in 2012, een jaar nadat ze de politiek heeft verlaten. De voormalig gevangenisdirectrice groeit als minister van Vreemdelingenzaken door haar strenge asielbeleid uit tot een van de meest geliefde en gehate politici van Nederland. Nadat ze de strijd om het VVD-leiderschap verliest van Mark Rutte richt ze haar eigen partij op: Trots op Nederland.
Verdonk scoort aanvankelijk hoog in de peilingen. Maar dat blijkt van korte duur: bij de verkiezingen in 2010 behaalt ze geen zetels. Een jaar later verdwijnt ze geruisloos uit de politiek.
Ze zet een adviesbureau op het gebied van veiligheid op en begint samen met de Haagse Stephanie Eikhoudt CVMonitor.
"CVmonitor controleert gegevens als identiteit, diploma’s, rijbewijs, VOG en BIG en voorziet het CV van het CVmonitor-keurmerk", schrijft Verdonk op haar website. "Bij CVmonitor zijn we van mening dat iedere burger moet kunnen beschikken over zijn/haar eigen persoonsgegevens en zelf moet kunnen bepalen wie er inzage in die gegevens krijgt. Daarom werken wij met persoonlijke digitale kluizen."
Verdonk overtuigt enkele geldschieters om ruim 750.000 euro in haar bedrijf te steken, maar vijf jaar na de oprichting zijn zij teleurgesteld over de behaalde resultaten. Er zouden nauwelijks inkomsten zijn. Een contract van zeven ton met het ministerie van Defensie zou uiteindelijk maar 22.000 euro hebben opgeleverd. De kas van het bedrijf is inmiddels leeg.
Na een fikse ruzie heeft Verdonk onlangs besloten op te stappen. Ze mist vertrouwen en kan het geestelijk niet meer opbrengen.
"Ik moet erkennen dat het niet gelukt is", zegt Verdonk tegen De Telegraaf. "De processen duurden veel langer dan we gedacht hadden: de contracten met de softwareleveranciers, eigenlijk alles. Ik ben diep teleurgesteld."
Op de beschuldiging van oplichting wil ze niet reageren. "Daar sta ik boven."