- De rijstgiganten Thailand en Vietnam willen samen de prijs van rijst verhogen.
- Volgens de Thaise regering moet de maatregel het inkomen van boeren laten stijgen en hun internationale onderhandelingspositie verbeteren.
- Gelet op het belang van de twee landen voor de wereldwijde markt, is de mogelijke maatregel slecht nieuws voor miljarden mensen.
- Lees ook: 5 dingen die je moet weten over de dreigende wereldwijde voedselcrisis
Vietnam en Thailand overwegen om samen de prijs van rijst te verhogen, zo meldt persbureau Reuters. Op India na zijn de twee landen ’s werelds grootste rijstexporteurs.
Tegenover het persbureau laat de Thaise regeringswoordvoerder Thanakorn Wangboonkongchana weten dat het doel van de besprekingen tussen de landen tweeledig is. “We willen de prijs van rijst verhogen om het inkomen van boeren te laten groeien, alsook hun onderhandelingspositie op de wereldwijde markt te verstevigen. De afgelopen twintig jaar is de prijs laag gebleven, terwijl de productiekosten alleen maar zijn toegenomen.”
Gelet op het belang van Vietnam en Thailand voor de wereldwijde markt, is de mogelijke maatregel slecht nieuws voor miljarden mensen – helemaal omdat de timing samenvalt met de door de oorlog in Oekraïne flink gestegen prijs voor tarwe.
Afgelopen vrijdag liet de Thaise handelsminister Jurin Laksanawisit al weten dat de rijstexport van het land dit jaar flink stijgt. De redenen daarvoor zijn een herstel van de wereldwijde vraag en een daling van de eigen valuta ten opzichte van de dollar, meldt persburau Bloomberg.
'Rijstkartel' om inflatie te bestrijden
De Vietnam Food Association bagatelliseert de invloed van eventuele prijsstijgingen op de wereldeconomie. "Deze vergadering in juni tussen Thailand en Vietnam draait om het samenwerken in het kader van duurzame voedselproductie", vertelde voorzitter Nguyen Ngoc Nam tegen Reuters. "Het is niet onredelijk om te overleggen over het verhogen of reguleren van de prijs van rijst in een tijd waarin wereldwijd de voedselprijzen stijgen."
Volgens de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw kampen zowel Thailand als Vietnam dit jaar niet met een tekort aan rijst. Net als in veel andere landen is de inflatie echter wel sterk gestegen. Hierdoor staan de leiders onder druk om de klap voor de eigen burgers te verzachten. In Thailand en Vietnam is respectievelijk 30 en 40 procent van de bevolking werkzaam in de landbouw.
In Thailand zweven de consumentenprijzen rond een recordhoogte. In april bedroeg de inflatie op jaarbasis 4,7 procent. In Vietnam schommelt de inflatie rond een kleine 3 procent.
Of een 'rijstkartel' de inflatie in beide landen kan bestrijden, of juist protectionistische maatregelen van andere landen uitlokt, is onduidelijk.
India doet niet mee aan prijsverhoging
Duurdere rijst is slecht nieuws voor consumenten. Maar gelukkig kunnen zij dit voedingsmiddel ook uit India halen. Dit land is de grootste rijstproducent ter wereld.
Voor een ton rijst uit Thailand betalen handelaren dit jaar 420 dollar. Dat is bijna zestien procent meer dan de 363 dollar voor een ton Indiase rijst.
"Als Thailand en Vietnam proberen om de prijzen te verhogen, dan zullen zuinige kopers in Afrika zich richten op India", vertelt voorzitter van de All India Rice Exporters Association Krishna Rao aan Reuters. Volgens hem hebben de twee landen India niet benaderd om mee te doen aan hun 'kartel'.
Reuters meldt op basis van Indiase regeringsbronnen dat het land - in tegenstelling tot Vietnam en Thailand - geen plannen heeft om de prijs van rijst te verhogen.