Donald Trump is de rijkste president uit de Amerikaanse geschiedenis, maar niet de rijkste presidentskandidaat.
Michael Bloomberg, die dit jaar een vergeefse gooi deed naar het presidentschap, is zo’n 17 keer rijker dan Trump.
Ook eerder deden tal van zeer rijke Amerikanen een gooi naar het presidentschap.
Campagne voeren om president van de Verenigde Staten te worden is een duur geintje en daardoor trekt de race naar het Witte Huis vaak steenrijke kandidaten aan.
Kandidaten die zich in de strijd mengen, hebben vaak omvangrijke vermogens tot hun beschikking.
Voor de verkiezingen van 2020 deden in totaal zelfs drie miljardairs mee: Tom Steyer, Michael Bloomberg en Donald Trump, waarvan alleen de huidige president nog is overgebleven. Maar er doen al vanaf de allereerste presidentsverkiezingen in 1788 heel rijke mensen mee.
Hieronder geeft Business Insider een overzicht van twaalf de rijkste mensen die ooit hebben meegedaan in de race naar het Witte Huis. In enkele gevallen werden ze ook daadwerkelijk president van de Verenigde Staten.
12. De Democratische genomineerde van 2004, John Kerry, had een vermogen van 103 miljoen dollar.
Bron van rijkdom: beleggingen en huwelijk
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is een van de rijkste Democraten ooit die de nominatie tot presidentskandidaat in de wacht wist te slepen voor zijn partij. Dat gebeurde in 2004.
De politieke actiegroep Citizens United gebruikte zijn achtergrond om hem in spotjes te omschrijven als buitengewoon elitair. Hij verloor van George W. Bush, die ook uit een steenrijke familie komt.
Het vermogen van Kerry werd in 2003 door het Center for Responsive Politics op 103 miljoen dollar geschat. Het ging om een portfolio van vastgoed en andere investeringen.
Maar het vermogen van Kerry verbleekt bij de rijkdom van zijn vrouw Teresa Heinz Kerry, die een enorm vermogen erfde van haar overleden echtgenoot John Heinz, een telg uit de gelijknamige ketchup-dynastie. In 2004 schatte The New York Times haar vermogen op 1 miljard dollar. Het koppel kwam voor hun huwelijk in 1995 overeen dat ze hun financiële zaken apart zouden houden.
11. President Theodore Roosevelt had naar de huidige maatstaven een vermogen van 125 miljoen dollar.
Bron van rijkdom: Erfenis en grondbezit
Theodore Roosevelt, de 26ste president van de Verenigde Staten, kwam uit een rijke familie en erfde volgens 24/7 Wall Street als jonge man een enorm fortuin. Maar hij verloor daar ook weer een flink deel van met een zakelijke onderneming in Dakota.
Hij bezat ook ruim 95 hectare grond in Oyster Bay op Long Island. De grond had hij gekocht na zijn huwelijk in 1883. Dit is nu een van de meest waardevolle stukken land in de regio. Omgerekend zou zijn vermogen van destijds naar huidige maatstaven ongeveer 125 miljoen dollar hebben bedragen, stelt 24/7 Wall Street.
10. Voormalig Democratisch presidentskandidaat en vicepresident Al Gore heeft een vermogen van 200 miljoen dollar.
Bron van rijkdom: Erfenis en investeringen
Toen Al Gore in het jaar 2000 met miniem verschil verloor van George W. Bush had hij een vermogen van zo’n 1,7 miljoen dollar – een schijntje in vergelijking met andere presidentskandidaten. Maar sindsdien is zijn vermorgen explosief gegroeid tot zo’n 200 miljoen dollar, meldt persbureau Bloomberg. Dat komt door slimme, duurzame investeringen en de verkoop van de door hem opgerichte nieuwszender Current TV aan het in Qatar gevestigde Al Jazeera, voor een bedrag van naar schatting 100 miljoen dollar.
Ook Gore komt uit een rijke familie. Zijn in 1998 overleden vader, de senator Albert Gore sr., had volgens The New York Times een belangrijk aandeel in oliebedrijf Occidental Petroleum.
9. De Republikeinse genomineerde van 2012, Mitt Romney, heeft een vermogen van 250 miljoen dollar verdiend met een private equity-bedrijf.
Bron van rijkdom: private equity
Mitt Romney begon zijn carrière als consultant bij Bain & Company en werd rijk als een van de oprichters van de investeringstak Bain Capital, berichtte Business Insider eerder al eens.
Onder zijn beheer werd Bain Capital een van de meest succesvolle private equity-bedrijven ter wereld. Toen hij in 2012 de race naar het Witte Huis verloor van Barack Obama, bedroeg zijn officiële vermogen volgens The Washington Post 250 miljoen dollar. Maar volgens de krant was zijn daadwerkelijke fortuin waarschijnlijk een stuk groter.
Romney was gouverneur van de staat Massachusetts en werd in 2018 opnieuw gekozen in de Senaat als vertegenwoordiger van Utah.
8. Ondanks zijn vermogen van 439 miljoen lukte het hoofdredacteur Steve Forbes van Forbes Magazine niet de Republikeinse nominatie van 1996 en 2000 in de wacht te slepen.
Bron van rijkdom: media, erfenis en grondbezit
Mediatycoon Steve Forbes, oprichter van zakenblad Forbes, probeerde in 1996 en in 2000 de Republikeinse nominatie in de wacht te slepen. Beide keren werd de New Yorkse zakenman bij de voorverkiezingen verslagen.
Hij erfde het familiegrondbezit en een groot media-imperium dat in 1996 werd geschat op een waarde van 439 miljoen dollar. Hij heeft zo’n 69 miljoen dollar van zijn eigen geld besteed aan zijn twee vergeefse pogingen om president te worden.
7. Het vermogen van omgerekend 525 miljoen dollar van George Washington maakt hem de op een na rijkste president ooit.
Bron van rijkdom: vastgoed
Gecorrigeerd voor inflatie bedroeg het vermogen van George Washington, de allereerste president van de Verenigde Staten, 525 miljoen dollar, berekende Business Insider in 2017. Dat maakte hem de rijkste president uit de Amerikaanse geschiedenis, tot de overwinning van Donald Trump in 2016.
Het vermogen van Washington kwam van zijn grondbezit in Mount Vernon in Virginia dat zich uitstrekte over meer dan 3.200 hectare. Hij bezat ook 300 slaven.
In de begindagen van de Amerikaanse democratie mochten alleen witte mannelijke landbezitters stemmen. Daardoor zijn veel van de vroege presidenten rijke landbezitters. Zo had de 3de president Thomas Jefferson ook een vermogen van 237 miljoen dollar, berichtte Business Insider in 2017.
6. President John F. Kennedy werd geboren in een steenrijke familie, trouwde ook een steenrijke vrouw en had daardoor een vermogen van 1 miljard dollar.
Bron van rijkdom: erfenis
John F. Kennedy werd geboren in grote rijkdom en trouwde in 1953 met de eveneens steenrijke Jacqueline Bouvier. Zijn carrière werd gefinancierd door zijn vader Joe Kennedy, een van de rijkste mannen van Amerika die zijn fortuin had vergaard met bankieren, aandelenhandel en drankhandel tijdens de drooglegging, meldt Forbes.
Toen hij werd gekozen in het Witte Huis gaf JFK zijn jaarsalaris van 100.000 dollar weg aan goede doelen. Als hij in 1963 niet zou zijn doodgeschoten, had hij een groot deel van zijn familievermogen van 1 miljard dollar geërfd.
5. Voormalige vicepresident en Republikeins presidentskandidaat Nelson Rockefeller had een vermogen van 1,3 miljard dollar, grotendeels geërfd van zijn grootvader.
Bron van rijkdom: erfenis
Nelson A. Rockefeller was de kleinzoon van een van de rijkste mensen ter wereld: oliemagnaat John A. Rockefeller.
Toen hij in 1974 vicepresident werd van Gerald Ford, werd zijn deel van het geërfde familievermogen op 1,3 miljard dollar geschat. Voordat hij vicepresident werd heeft hij drie keer vergeefs geprobeerd de Republikeinse presidentsnominatie in de wacht te slepen: in 1960, 1964 en 1968.
4. Voormalige hedgefondsmanager Tom Steyer heeft een deel zijn vermogen van 1,6 miljard dollar gebruikt voor zijn campagne om genomineerd te worden namens de Democratische partij.
Bron van rijkdom: investeringen
Tom Steyer was een van de laatste kandidaten die zich meldde voor de presidentsrace van 2020 en stapte er uit na tegenvallende resultaten bij de eerste voorverkiezingen. Hij heeft miljoenen van zijn eigen vermogen besteed aan milieuprojecten en aan spotjes op primetime die oproepen tot impeachment van president Trump.
Steyer heeft 26 jaar het hedgefonds Farallon Capital geleid, maar is zich vanaf 2012 op het milieu en de politiek gaan richten.
Forbes schat het vermogen van Steyer op 1,6 miljard dollar.
3. Met een geschat vermogen van 3,1 miljard dollar is Donald Trump de rijkste president uit de Amerikaanse geschiedenis.
Bron van rijkdom: vastgoed
Het vermogen van president Donald Trump is sinds zijn aantreden in januari 2017 met 400 miljoen dollar geslonken. Maar Trump harkt nog altijd miljoenen binnen met zijn vastgoed in vooral New York en golfclubs over de hele wereld.
Zijn vermogen wordt geschat op 3,1 miljard dollar, maar in 2015 schepte Trump volgens Bloomberg News op dat hij een fortuin van meer dan 10 miljard dollar had.
2. De twee keer als onafhankelijke presidentskandidaat Ross Perot had een vermogen van 4,1 miljard dollar.
Bron van rijkdom: technologie en investeringen
De Texaan Ross Perot nam het in 1992 als onafhankelijke kandidaat op tegen George H.W. Bush, Hij won niet maar werd wel de populairste onafhankelijke kandidaat in meer dan een eeuw. In 1996 deed hij opnieuw mee en werd toen verslagen door Bill Clinton.
Op dat moment was hij de rijkste man die ooit een gooi deed naar het presidentschap met een zelf vergaard vermogen van naar schatting 3,5 miljard dollar in 1992.
Perot was een van de eerste techmiljardairs nadat hij zijn bedrijf Electronic Data Systems in 1984 voor 2,4 miljard dollar aan General Motors verkocht. Bij zijn overlijden in 2019 bedroeg zijn fortuin volgens Forbes zo’n 4,1 miljard dollar.
1. Met een nettovermogen van 55,9 miljard dollar is voormalig presidentskandidaat Michael Bloomberg 17 keer rijker dan de huidige president.
Bron van rijkdom: financiële media
De multimiljardair Michael Bloomberg heeft zijn vermogen vergaard met zijn mediabedrijf Bloomberg LP, dat nu een jaaromzet heeft van zo’n 10 miljard dollar. Van 2002 tot 2013 was hij burgemeester van New York.
Bloomberg is momenteel de rijkste persoon van New York en staat ook in de top tien van de hele Verenigde Staten.
Bloomberg heeft zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2020 grotendeels zelf gefinancierd voor hij na een teleurstellende Super Tuesday uit de race stapte. Voordat hij de strijd staakte, had hij alleen al in de staten waar op Super Tuesday gestemd kon worden zo’n 250 miljoen dollar aan verkiezingsspotjes uitgegeven.