- Na de toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank doken de beurzen vrijdag zwaar in de min.
- Dit betekende ook een forse klap voor de vermogens van de 10 rijkste personen ter wereld, die hun welvaart grotendeels danken aan belangen in beursgenoteerde bedrijven.
- Techmiljardairs als Elon Musk, Jeff Bezos en de oprichters van Google leden op papier miljardenverliezen.
- Lees ook: Bang voor inflatie van 10%? In Argentinië heb je binnenkort mogelijk een kruiwagen nodig om geld te pinnen
Er zijn weinig mensen in de wereld die met een paar woorden miljarden dollars kunnen laten verdwijnen. Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank, is daar een van.
Powell waarschuwde vrijdag tijdens een toespraak voor de jaarlijkse bijeenkomst voor centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole voor meer “pijn” in de strijd tegen de hoge inflatie.
De voorzitter van de Federal Reserve gaf aan dat bestrijding van de inflatie voorrang krijgt, wat betekent dat de centrale bank doorgaat met renteverhogingen en verdere verkrapping van het monetaire beleid. Dat was een boodschap waar beleggers niet op zaten te wachten, want de hoop was dat de centrale bank juist wat voorzichtiger zou worden met verkrappen van het monetaire beleid.
Vrijdag leden toonaangevende beursindices in de VS flinke verliezen met een daling van de brede S&P 500-index met 3,4 procent en een verlies voor de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-index met 4 procent.
De toespraak van Powell duurde maar acht minuten, maar dat was genoeg om de tientallen miljarden dollars aan beurswaarde in rook te doen op gaan.
De beursverliezen raakten ook de allerrijksten ter wereld, want die hebben hun vermogen vaak voor een groot deel te danken aan belangen in grote beursgenoteerde bedrijven.
Kijkend naar de top tien van rijkste mensen ter wereld uit de Bloomberg Billionaires Index verloren de tien rijkste personen ter wereld door de 480 seconden durende speech van Powell samen 38 miljard dollar (iets meer dan 38 miljard euro). Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse nationaal inkomen van een land als Letland of Estland.
Elon Musk ruim 5 miljard armer
Techmiljardair Elon Musk, de rijkste persoon ter wereld, zag zijn vermogen dalen met 5,4 miljard dollar naar 254 miljard dollar.
Oprichter Jeff Bezos van webwinkel Amazon leverde iets meer in, te weten 6,8 miljard dollar, waardoor zijn vermogen daalde naar 154 miljard dollar.
Google-oprichter Sergey Brin zakte zelfs onder de vermogensgrens van 100 miljard dollar als gevolg van de toespraak van Powell.
De enige winnaar in de top tien van rijkste personen ter wereld was de Indiase miljardair Gautam Adani van conglomeraat Adani Group. Zijn vermogen steeg sinds vrijdag met 1,7 miljard dollar naar 136 miljard dollar.
De allerrijkste Nederlander op de lijst van Bloomberg, Charlene de Carvalho-Heineken op plaats 132, zag haar vermogen vrijdag dalen met 17,5 miljoen dollar naar 13 miljard dollar, volgens de Bloomberg Billionaires Index.
Hoge inflatie raakt vooral koopkracht lage inkomens
Hoewel de verliezen van miljardairs na de toespraak van Fed-voorzitter Powell groot zijn, is een miljard meer of minder voor mensen als Elon Musk een klein ongemak.
Mensen met hoge inkomens een veel vermogen voelen nauwelijks iets van de hoge inflatie, met sterk stijgende kosten voor energie, benzine en voedsel. Voor lage inkomens geldt dat des te meer.
Volgens het Centraal Planbureau krijgt bijna 8 procent van de Nederlanders volgend jaar te maken met armoede als gevolg van de door inflatie veroorzaakte stijgende prijzen van energie en voeding.