• De top 10 procent van rijkste huishouden in Nederland bezit ruim de helft van het totale vermogen van Nederlanders.
  • Het gaat hier om een saldo van enerzijds woningbezit, vermogen in onderneminge en bezittingen zoals spaargeld, na aftrek van schulden.
  • Het pensioenvermogen van Nederlanders is niet meegenomen in de berekeningen van het CBS.
  • Lees ook: Huis kopen voor studerend kind: hier moet je op letten

De verdeling van vermogen is in Nederland behoorlijk ongelijk verdeeld en dat ligt vooral aan verschillen in het huizenbezit en belangen van ondernemers in aandelen.

Van het totale vermogen in Nederland is 56 procent in handen van de rijkste 10 procent huishoudens. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente cijfers uit begin 2023. Dat aandeel is in de loop der jaren wel kleiner geworden.

Het gaat hier om het saldo van enerzijds zaken als vermogen dat in de eigen woning zit, de waarde van belangen in ondernemingen en overige bezitten zoals spaargeld. Dit is gecorrigeerd voor hypotheekschulden en andere schulden. Pensioenvermogen dat is ondergebracht bij pensioenfondsen is niet meegenomen.

Nederlandse huishoudens zijn gezamenlijk goed voor een vermogen van ruim 2.600 miljard euro. Bijna 1.500 biljoen euro daarvan was in handen van de 10 procent huishoudens met de hoogste vermogens.

Het minimale vermogen van deze groep bedraagt 680.000 euro. Deze groep bestaat voor 27 procent uit zelfstandig ondernemers, 33 procent uit werknemers en 40 procent gepensioneerden.

Het CBS heeft ook berekend dat de rijkste 0,1 procent van de huishoudens 10 procent van het totale vermogen bezit. Dat betekent dat 8.200 huishoudens een gezamenlijk vermogen hebben van 260 miljard euro.

Aandeel top 10% in vermogen Nederlanders neemt wel af

Het vermogensaandeel van de 10 procent rijkste Nederlanders is in de loop der jaren wel kleiner geworden. Zo beschikten zij in 2013 nog over 71 procent van het vermogen. De allerrijksten namen dat jaar 13 procent voor hun rekening.

Uit de cijfers komt naar voren dat bijna 1.200 miljard euro is verdeeld over de 90 procent overige Nederlanders. Voor het merendeel binnen deze groep is een eigen woning het belangrijkste bestanddeel van het vermogen. Het CBS merkt op dat de meest vermogenden vaak ook over andere bestanddelen beschikken, zoals een aanmerkelijk belang in een onderneming.

Volgens het statistiekbureau had de 10 procent huishoudens met de laagste vermogens meer schulden dan bezittingen en daarmee een negatief vermogen. Deze groep bestaat vooral uit werknemersgezinnen en relatief veel zelfstandigen, aldus het CBS.

LEES OOK: Rijke ouders, rijke kinderen: vermogen wordt steeds meer familiezaak in Nederland blijkt uit onderzoek