De rijkste Nederlander, Charlene de Carvalho-Heineken, had een goed jaar. Dankzij haar belang in Heineken mocht ze 2,2 miljard dollar bijschrijven op haar spaarrekening. Toch waren er anderen die hun vermogen nog veel sterker zagen groeien in 2015. En er waren ook verliezers die miljarden euro’s zagen verdampen in 2015. Een top 5 van verliezers en een top 5 van winnaars op basis van de Miljardairsindex van persbureau Bloomberg.
Winnaars:
1) Jeff Bezos (52), oprichter en bestuursvoorzitter Amazon: + 32 miljard
Dé winnaar van 2015. Bezos wist zijn vermogen meer dan te verdubbelen dankzij de 18 procent van de aandelen van Amazon die hij nog altijd in bezit heeft. Eind 2015 was Bezos goed voor 61 miljard dollar (55,7 miljard euro), 32, 5 miljard meer dan bij de start van het jaar.
2) Amancio Ortega (79), Inditex, moederbedrijf Zara: +13 miljard
Ortega wordt elke keer een stukje rijker als jij een Zara-vestiging binnenloopt en een shirtje koopt. Dat deden veel meer mensen het afgelopen jaar. Ortega zag zijn vermogen met 22 procent groeien tot 74,5 miljard dollar (68 miljard euro). Dat maakt van hem ook meteen de rijkste Europeaan. De oprichter van Inditex, 's werelds grootste modeconcern, heeft 59 procent van het bedrijf in handen.
3) Mark Zuckerberg (31), Facebook: +12 miljard
Viel de beursgang van Facebook in 2012 qua opbrengst een beetje tegen, inmiddels is het toch een aardig winstgevend aandeel geworden. Oprichter en baas Mark Zuckerberg zag zijn vermogen met 12,4 miljard dollar tot 46,9 miljard (42,8 miljard euro). Zuckerberg heeft dit jaar besloten 99 procent van zijn aandelen Facebook weg te geven, maar zelfs dan hoeft hij bepaald geen honger te lijden. Zelf zal Zuckerberg waarschijnlijk de geboorte van zijn dochter Max aanwijzen als grootste winst van 2015.
4) Wang Jianlin (61), Dalian Wanda Group +11,5 miljard
Waar andere Chinezen vanwege de crash van de lokale aandelenmarkt een slecht jaar achter de rug hebben, boerde Wang prima. Zijn conglomeraat - van woningbouw tot media - bleek behoorlijk schokbestendig. Het helpt natuurlijk wel dat Wang veel in het buitenland investeert.
Meest curieuze aanschaf van 2015 was de aankoop van 20 procent van de voetbalclub Atletico Madrid. Wang zag zijn vermogen met 11,4 miljard dollar (10,4 miljard euro) toenemen tot 36,6 miljard dollar (33,4 miljard euro). En voor de Ado Den Haag-fans: de Wang die de Haagse voetbalclub heeft gekocht, is helaas een andere Wang.
5) Larry Page (42), Alphabet, moederbedrijf van Google + 11 miljard
2015 was een jaar voor techmiljardairs. Mede-oprichter Larry Page van Google (de andere oprichter Sergey Brin haalde deze top 5 nèt niet) mocht bijna 11 miljard dollar (10 miljard euro) bijschrijven. Het totale vermogen van Page is nu 40,6 milard dollar (37,7 miljard euro). Page is tegenwoordig officieel niet langer de baas bij Google, maar bij Alphabet, een holding die boven Google hangt.
Verliezers:
1) Carlos Slim (75), America Movil: - 20 miljard
De aandelen KPN waren niet de enige zeperd voor Carlos Slim. De rijkste man van Mexico en eigenaar van onder andere 's lands grootste telecomprovider zag dit jaar maar liefst 19,3 miljard dollar in rook opgaan. Medelijden is overigens niet echt nodig Met 53,4 miljard (49 miljard euro) is hij nog altijd de op vier na rijkste man ter wereld.
2) Warren Buffett (85), Berkshire Hathaway: - 11 miljard
Zelfs 's werelds beste belegger maakt wel eens verkeerde keuzes. 2015 was zo'n jaar voor Warren Buffett. Hij verloor 10,8 miljard dollar (9,9 miljard euro). Met name American Express en IBM bleken geen gelukkige investeringen in 2015.
3) De Waltons, Wal-Mart: -29 miljard
Ze zijn eigenlijk nummer 3, 4, en 5 met respectievelijk verliezen tussen de 9 en 10 miljard dollar, maar we pakken ze even samen: Jim, Rob en Alice Walton, goed vermogens van elk rond de 30 miljard dollar. Het gaat hier om de zonen en de dochter van Sam Walton, de oprichter van Wal-Mart, de grootste kruidenier ter wereld.
De erfgenamen van het Wal-Mart imperium danken hun verliezen aan de beurskoers van Wal-Mart die met een kwart daalde in de loop van het jaar. De supermarkten van de Waltons hebben het lastig met de concurrentie en zagen ondanks het aantrekkende consumentenvertrouwen de verkopen dalen.
4) Larry Ellison (71) : - 8,5 miljard
Ooit stond de oprichter van Oracle in de top 5 rijkste mannen ter wereld, maar de laatste jaren verliest hij terrein. Op dit moment zijn er al negen personen rijker. Dat is grotendeels te wijten aan het feit dat Oracle bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloor. Wat ook niet helpt, is dat Ellison een big spender is. In 2015 zag hij zijn vermogen dalen met 8,6 miljard dollar tot 40,2 milard (36,8 miljard euro).
5) Hansjoerg Wyss (80) -7,5 miljard
In de wereld van de multimiljardairs is Wyss een kleintje. Op de rijkenlijst van Bloomberg eindigt hij 2015 op plek 195. Geen wonder dat maar weinigen de naam van de Zwitser iets zegt. Wyss werd rijk door de verkoop van zijn aandelen in Synthens, een bedrijf dat materiaal maakt voor orthopedische chirurgie, aan Johnson & Johnson. Hij zag zijn vermogen in 2015 meer dan halveren met 7,4 miljard tot 6,6 miljard dollar (6 miljard euro).
Volgens Forbes halveerde zijn fortuin vanwege én een slecht getimede verkoop van zijn aandelen Johnson & Johnson en omdat Wyss druk bezig is zijn vermogen weg te schenken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl