Als je een volle spaarpot wilt hebben voor later moet je vroeg beginnen. En je moet gedisciplineerd omgaan met je geld.
Dit zijn zeven tekenen dat je waarschijnlijk niet op het juiste pad zit op weg naar een een welvarende toekomst.
1. Je werkt hard, maar gebruikt je geld niet slim
Op school leren we dat je met hard werken verder komt in het leven. Maar dat is volgens de Amerikaanse financieel adviseur Ric Edelman maar de helft van het verhaal. “Als je niks anders doet in je leven dan hard werken, word je nooit rijk”, stelt hij. “Het is namelijk niet genoeg om hard te werken. Je moet ook geld opzij kunnen zetten.”
Zo kun je zelf gaan beleggen voor de lange termijn of je geld steken in een aanvullend pensioenproduct. Doordat je dan kunt profiteren van het rente-op-rente-effect ga je geld verdienen met je geld. “Dat kan zonder al te veel risico, inspanning en tijd”, aldus Edelman.
2. Je legt te veel nadruk op zuinig zijn en te weinig op meer verdienen
Een andere manier om slimmer vermogen op te bouwen? Je inkomsten verhogen en je niet blind staren op zo zuinig mogelijk leven.
Op de kleintjes letten is essentieel om vermogen op te bouwen, maar je wilt daar niet zo veel nadruk opleggen dat je vergeet meer geld te gaan verdienen.
"Naast zuinig leven, concentreren we ons heel bewust op het verhogen van onze inkomsten", vertellen Eric and Kali Roberge in hun podcast 'Beyond Finances'.
Het terugdringen van uitgaven, goed omgaan met het geld dat binnenkomt en niet elke extra cent gelijk uitgeven, is volgens Eric en Kali heel belangrijk. "Maar als je je inkomen kunt verhogen, is het veel makkelijker om uit te komen waar je wilt."
3. Je koopt dingen die je je eigenlijk niet kunt veroorloven
Als je boven je stand leeft, kun je niet rijk worden. Krijg je een loonsverhoging of een beter betaalde baan, gebruik de extra inkomsten dan niet om je een luxere levensstijl aan te meten - zeker niet wat wonen betreft.
"Als je in een duur huis en een dure wijk woont, zul je je uitgavenpatroon bewust of onbewust afstemmen op dat van de buren. Hoe rijker de buurt, des te meer inwoners uitgeven aan spullen en diensten", schrijft Thomas J. Stanley in zijn boek Stop Acting Rich.
Dat betekent niet dat je geen mooie spullen kan kopen of spannende dingen kan beleven, maar het is moeilijk vermogen op te bouwen als je ook steeds meer gaat uitgeven.
4. Je bent tevreden met één inkomen
De meeste mensen kiezen ervoor om te worden betaald voor hun tijd met een vast salaris of een uurtarief. Rijke mensen zijn vaak ondernemer of ze hebben meerdere inkomstenbronnen naast een gewone baan.
"Natuurlijk zijn er ook mensen die met een maandelijkse loonstrook of uurtje-factuurtje uitstekende resultaten kunnen boeken. Maar het is de minst snelle weg naar rijkdom", zegt selfmade-miljonair Steve Siebold. "Echt slimme mensen weten dat ondernemerschap de kortste route is naar rijkdom."
Terwijl succesvolle mensen vaak verschillende ondernemingen opstarten en een fortuin verdienen "blijft de grote massa vasthouden aan een reguliere baan met een bescheiden salaris en jaarlijks een kleine loonsverhoging", stelt Siebold.
5. Je gaat niet echt voor je eigen droomcarrière
Je eigen dromen najagen is een belangrijk aspect van succes. Veel mensen werken aan de droom van iemand anders, zegt auteur Thomas Corley, die vijf jaar lang eigenschappen van selfmade-miljonairs onderzocht. Je doet bijvoorbeeld iets omdat je ouders dat graag wilden, of je werkt aan een project waar vooral je baas heel enthousiast over is.
"Als je vooral de dromen van iemand anders najaagt, kun je uiteindelijk ongelukkig worden met wat je doet", schrijf Corley in Change Your Habits, Change Your Life. "Het zal je aan energie ontbreken om echt succesvol te worden." Als je weet wat je echt leuk vindt en wat je goed kan, is dat een veel betere basis om er ook succesvol mee te worden.
6. Je hebt geen financiële doelen
Als je vermogen wilt opbouwen en rijk wilt worden, gaat dat makkelijker als je een specifiek financieel doel hebt. Wil je een huis kopen of genoeg inkomen hebben voor een riant pensioen? Zet dat een stip aan de horizon en bepaal wat ervoor nodig is om dat te bereiken.
Rijk worden vergt moed, focus en stevige inspanningen. Maar met een duidelijk doel voor ogen, gaat dat een stuk makkelijker, aldus selfmade-miljonair T. Harv Eke. "Als je niet weet wat je wilt, ga je het ook niet krijgen."
7. Je geeft eerst geld uit en zet dan pas geld opzij
"Veel mensen zorgen dat ze eerst hun rekeningen betalen en andere uitgaven doen. En dan pas kijken ze wat er overblijft", signaleert David Bach, auteur van The Automatic Millionaire.
Natuurlijk moet je je vaste lasten betalen. Maar het is ook goed om automatisch bedragen apart te zetten om vermogen op te bouwen, is het advies van Bach. Dat is de basis voor het opbouwen van een spaarpot voor later.