Twitter heeft de prijs die het voor zijn aandelen wil hebben bij de beursgang vastgesteld. Daarmee wordt maar één mede-oprichter miljardair. Met slideshow: Zij worden rijk met Twitter.

Vroeg investeren in hippe internetbedrijfjes kan heel lucratief zijn, al is de kans op mislukkingen uiteraard levensgroot. Berichtenservice Twitter is zo ver dat het bedrijf met de grote jongens op de beurs gaat meedoen. Dat maakt de waarde van vroege investeringen tastbaar.

Donderdagavond meldde Twitter dat het bij de beursgang 70 miljoen nieuwe aandelen wil uitgeven tegen een prijs van 17 tot 20 dollar per stuk. Gemiddeld 18,5 dollar dus. Daarmee zou Twitter ruim 10 miljard dollar waard zijn.

Best aardig voor een bedrijfje dat in de eerste negen maanden van dit jaar 422 miljoen dollar omzette, bij een verlies van 131 miljoen dollar.

Toch is Twitter volgens analisten niet extreem hebberig, want de beoogde uitgifteprijs suggereert een waardering van 9,5 keer de omzet, terwijl bijvoorbeeld Facebook op bijna 13 keer de omzet van volgend jaar wordt gewaardeerd, becijferde persbureau Bloomberg.

Huidige aandeelhouders Twitter spekkoper

Voor vroege investeerders komt met de beursgang wel een plotselinge meerwaarde tevoorschijn. Uit de documentatie van Twitter blijkt namelijk dat de huidige aandeelhouders gemiddeld tegen een prijs van 2,12 dollar per aandeel geïnvesteerd hebben in Twitter. Een ritje naar 18,5 dollar betekent dan dat de waarde van deze aandelen ruim acht keer over de kop gaat.

Voor degenen die een aardige pluk aandelen Twitter hebben, betekent dit al gauw een bedrag van tientallen tot enkele honderden miljoenen dollars. Aan de andere kant is er maar één individu die boven het miljard uitstijgt. Dat is mede-oprichter en president-commissaris Evan Williams, die bijna 57 miljoen aandelen bezit.

Bij de beursgang van Facebook een jaar geleden was dat wel even anders. De grootste sociale-netwerksite ter wereld werd bij het beursdebuut in mei 2012 op meer dan 100 miljard dollar gewaardeerd, het tienvoudige van Twitter.

Deze hoge waardering maakte oprichter en topman Mark Zuckerberg op slag multimiljardair. Maar ook anderen, zoals mede-oprichter Dustin Moskovitz en durfinvesteerder Peter Thiel konden een bedrag met negen nullen bijschrijven.

Geen Facebook a.u.b.

Het beursdebuut van Facebook was echter geen onverdeeld succes. Aanvankelijk daalde het aandeel fors, om pas afgelopen zomer boven het oorspronkelijke introductieniveau uit te breken.

Twitter hoopt op een meer gelijkmatige start op de beurs. Maar wellicht blazen beleggers bij het beursdebuut van de berichtendienst alsnog wat extra fantasie in het aandeel. Wie daarvan profiteren? Zie de slideshow: Zij worden rijk met Twitter.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl