De voortvluchtige topcrimineel Ridouan T. is maandag aangehouden in Dubai door de politie daar. Dat is gebeurd in nauwe samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie.
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie spreekt van een “belangrijke stap” in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. “Ik dacht bij mezelf: hebbes.”
De 41-jarige T. wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij en het opdracht geven tot verschillende moorden. Hij werd internationaal gezocht. Justitie vermoedde al dat hij in Dubai of in ieder geval in de Golfregio in het Midden-Oosten verbleef. Een team van honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkte dag en nacht aan de opsporing van T.
Het OM heeft om zijn uitlevering gevraagd. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Dubai, maar landelijk hoofdofficier Fred Westerbeke rekent er op dat T. binnen enkele weken uitgeleverd kan worden en “misschien sneller”.
Uitlevering van T. aan Nederland is lastiger dan bijvoorbeeld uit een EU-land, erkent minister Grapperhaus. Maar er is “aan beide kanten een positieve stemming over hoe we dat kunnen doen. En dat maakt bij dit soort zaken natuurlijk wel uit.”
Nauwe samenwerking tussen Nederland en Dubai
Volgens het OM was de aanhouding te danken aan de inspanningen van de Nederlandse politie en de samenwerking met de politie in Dubai en de onderlinge uitwisseling van informatie. "Ik spreek enorm veel waardering uit voor de professionele werkwijze van onze collega’s en die in Dubai", laat korpschef Erik Akerboom weten. Hij heeft zijn dank overgebracht aan zijn ambtgenoot in Dubai. "De arrestatie van T. is voor Nederland van groot belang. Met hun criminele activiteiten vormen T. en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat."
De politie in Dubai had een speciaal team opgezet om Ridouan T. in Dubai op te sporen. Dat zegt politiechef Jamal Al Jallaf tegen de krant Gulf News. "De Nederlandse autoriteiten hadden moeite met het arresteren van de verdachte", zegt Al Jallaf. "We hebben een team van agenten gevormd om informatie over de verdachte te verzamelen en zijn verblijfplaats te achterhalen."
Volgens hoofdcommandant Abdullah Khalifa Al Merri heeft T. in de Verenigde Arabische Emiraten geen misdaden begaan. Hij laat weten dat T. Dubai is binnengekomen met een vals ID-bewijs. Daarvoor was hij met een echt paspoort al vanuit Nederland naar de Verenigde Arabische Emiraten gekomen, zegt Al Merri. Dat was toen tegen T. nog geen internationaal arrestatiebevel was uitgevaardigd.
'Leider geoliede moordorganisatie'
De schrik van de onderwereld lijkt in het geval van Ridouan T. wat braaf en zwak uitgedrukt. Zijn reputatie is in minder dan twee jaar tijd uitgegroeid tot die van een crimineel die zijn gelijke in Nederland niet kent.
Lang wist hij onder de radar te blijven, maar inmiddels is hij hét gezicht geworden van de nieuwe, heersende generatie in het Nederlandse misdaadmilieu. Een generatie die zich manifesteert in opeenvolgende golven van zeer grof geweld. T. is de man die onvindbaar bleef, een schim die - naar het zich laat aanzien - vanuit zijn buitenlandse schuilplaats huurmoordenaars in Nederland op pad wist te sturen om dood en verderf te zaaien.
T. werd op 20 december 1977 in Marokko geboren en kwam op jonge leeftijd met zijn familie naar Nederland. Hij groeide op in Vianen. In zijn tienerjaren zette hij zijn eerste schreden op het criminele pad.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft T. zich ontpopt tot de onbetwiste leider van een bende die moet worden gekenschetst als "een geoliede moordorganisatie", die opereert tegen het decor van de even lucratieve als explosieve groothandel in cocaïne. Zijn veronderstelde rechterhand, Said Razzouki, is nog steeds voortvluchtig. Twee broers van T. zijn in Marokko veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de (vergis)moord op de zoon van een rechter.
Kroongetuige Nabil B.
T. is hoofdverdachte in het grootscheepse liquidatieonderzoek Marengo, dat in 2017 op gang kwam, nadat Nabil B. zich als kroongetuige bij justitie had gemeld. B. is naar eigen zeggen actief geweest in de bende van T. Na een ‘vergismoord’ in januari 2017 in Utrecht, waarvan een goede bekende van hem het slachtoffer werd, kreeg B. wroeging en liep hij over.
In maart 2018, een week nadat het OM had bekendgemaakt dat het een kroongetuigendeal had gesloten met B., werd diens niet-criminele broer in Amsterdam doodgeschoten. Het vermoeden is dat de wraaklustige T. hierin de hand heeft gehad, maar tot een formele verdenking in deze zaak tegen hem heeft dit nog niet geleid.
Hetzelfde geldt voor de schokkende moord op B.’s advocaat, Derk Wiersum. Die werd op 18 september bij zijn huis doodgeschoten. Politie en justitie achten het scenario dat T. achter ook deze moord zit zeer waarschijnlijk. De politie hield in dit onderzoek enkele verdachten aan, onder wie Anouar T., een neef van T.
Dergelijke vermoedens komen niet uit de lucht vallen. Uit een grote hoeveelheid onderschepte communicatie tussen T. en vermoedelijke handlangers lijkt af te leiden dat hij geen genade kent met verraders. T. zweert met groot gemak wraak en zegt er niet voor terug te deinzen naasten en familie te doden - te "laten slapen", in uiterst sinister en cynisch onderwereldjargon.
Inmiddels is er nog een tweede, vrijwel even omvangrijk liquidatieproces als Marengo op gang gekomen. In dat zogeheten onderzoek Eris kenmerkt het OM motorclub Caloh Wagoh als een verzameling moordcommando’s, die de ene na de andere opdracht van T. heeft aangenomen. In beide onderzoeken zitten inmiddels tientallen verdachten vast.