Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt de overnamebonus die NXP-topman Rick Clemmer opstrijkt “idioot” en “buitenproportioneel”.
Clemmer krijgt omgerekend 391 miljoen euro als hij zijn aandelenpakketten en toegekende optierechten verzilvert, berekende het Financieele Dagblad. Dat kan pas als chipmaker Qualcomm de aankoop van zijn Nederlandse branchegenoot NXP heeft afgerond.
Qualcomm telt omgerekend 43 miljard euro neer voor NXP, dat ooit onderdeel was van Philips. Het is een van de grootste overnames van een Nederlands bedrijf ooit. De beloning van de 65-jarige Amerikaan is voor Nederlandse begrippen extreem hoog.
“Het staat in geen verhouding tot wat deze persoon heeft gedaan voor het bedrijf”, zei Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z.
Ook directeur Paul Koster van beleggersvereniging VEB plaatste eerder vraagtekens bij Clemmers beloning. “Wij vinden dit soort beloningen buitenproportioneel. Het is wel een heel groot bedrag gelet op wat één persoon kan bijdragen”, zij Koster in gesprek met het FD.
Vakbond FNV vindt dat het bedrag deels terug moet vloeien naar de NXP-medewerkers, omdat zij een flink aandeel hebben gehad in de groei van het bedrijf. "Dat zo’n exorbitant bedrag nu in de zak van de topman terugvloeit, is aan hen niet uit te leggen", aldus de bond.
Bonussen aan banden leggen
Dijsselbloem wil al langer de bonussen voor bedrijfsbestuurders aan banden leggen, net als in de financiële sector is gebeurd. Daar mag de variabele beloning maximaal 20 procent van het jaarsalaris zijn.
De minister wil dat die regeling ook gaat gelden voor het bedrijfsleven, omdat de verhoudingen tussen de topmannen en de gemiddelde werknemers uit het lood zijn geslagen, betoogde hij in september in de Volkskrant.
FNV schaarde zich achter Dijsselbloem. “Wij pleiten hier al jaren voor”, zei woordvoerder José Kager in september tegen Business insider. “Sterker nog: wij vinden dat topbestuurders onder een cao zouden moeten vallen, zodat de beloningsverhoudingen in een bedrijf een beetje normaler worden.”
Verkiezingsretoriek
Maar het plan van de minister van Financiën kon op weinig steun rekenen uit het bedrijfsleven. “Verkiezingsretoriek”, oordeelde de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD). De organisatie “betreurt” het dat Dijsselbloem stelselmatig zijn peilen richt op “de toppers” uit het bedrijfsleven.
Werkgeversbond VNO-NCW reageerde eveneens kritisch. “Je kunt geen percentage noemen, want bonussen zijn maatwerk per bedrijf. Het is aan aandeelhouders en een raad van bestuur om maatschappelijke belangen en internationale belangen af te wegen,” aldus woordvoerder Edwin Scherrenburg. “Wat ik me afvraag is: schrijft hij dit als PvdA'er of als minister? De timing is wel interessant, nu de verkiezingen naderen.”