Je kat krabt een leren bank aan flarden, je hond springt tegen een fietser aan of hij bijt een andere hond… Huisdieren kunnen soms veel schade aanrichten. Jij bent daar als baas bijna altijd aansprakelijk voor, zelfs als je er niet bij bent. Of de verzekering uitkeert, is soms ook de vraag.

Ons land telt bijna dubbel zoveel huisdieren als inwoners: 33,4 miljoen. Hieronder vallen 2,6 miljoen katten, 1,5 miljoen honden en 1,2 miljoen konijnen. Hoe fijn gezelschap dieren ook zijn, ze kunnen ook behoorlijk veel schade aanrichten.

Heb je een huisdier, dan is het verstandig om goed uit te zoeken welke schade is gedekt, om onaangename verrassingen te voorkomen. Sommige schade wordt zelfs helemaal niet of slechts gedeeltelijk gedekt. We zetten de risico’s voor je op een rij.

Bijna altijd aansprakelijk

Veroorzaakt jouw huisdier schade, dan ben jij daar als bezitter van een huisdier in principe voor aansprakelijk. In artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek staat dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier heeft aangericht…

“tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”

Dat is een erg ingewikkelde zin.

Wat er wordt bedoeld, is dat je aansprakelijk bent als de schade is ontstaan door een eigen gedraging van het dier. Het gaat dus om het onberekenbare element dat bij dieren hoort.

Ophitsen

Als je huisdier schade aanricht terwijl hij precies jouw aanwijzingen opvolgt, dan is er geen sprake van een eigen gedraging van het dier en ben jij aansprakelijk voor je eigen gedraging.

Heb je bijvoorbeeld ruzie met je buurman en hits je je hond op om hem te bijten, dan ben jij rechtstreeks aansprakelijk, op grond van een ander wetsartikel: artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Er is dan sprake van een onrechtmatige daad. Je hebt je huisdier in dat geval gebruikt als een instrument, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een steen die je naar je buurman gooit.

De rechter zal wel kijken naar de omstandigheden. Word je bijvoorbeeld met een mes bedreigd door een overvaller en stuur je je hond daarop af, dan kun je proberen om een beroep te doen op noodweer en ben je mogelijk niet aansprakelijk.

Aansprakelijkheid staat overigens los van de schuldvraag: je kunt onschuldig zijn, maar toch aansprakelijk voor de risico's.

Is het baasje van het huisdier jonger dan 14 jaar, dan zijn de ouders aansprakelijk.

Ben je er niet? Toch aansprakelijk

Voor de aansprakelijkheid maakt het niet uit of jij er wel of niet bij aanwezig was toen het misging. Stel dat je hond zich lostrekt van de riem en tegen een fietser springt, dan maakt het niet uit wie op dat moment bij de hond was. Jij bent als baasje aansprakelijk; ook als je buurjongen je hond uitlaat of als je gebruik maakt van een hondenuitlaatservice.

Alleen als die hondenuitlaatservice ervoor heeft gekozen om de hond niet aan te lijnen, is deze aansprakelijk.

Loslopende hond

De rechter zal ook kijken naar de omstandigheden. Maken twee honden met elkaar ruzie tijdens een wandeling, dan is de eigenaar van de loslopende hond aansprakelijk als de andere hond was aangelijnd. Zijn beide honden aangelijnd, dan zijn beide partijen aansprakelijk voor het gedrag van de eigen hond.

Je hoeft niet altijd alles te vergoeden

Als je risicoaansprakelijk bent, betekent dat niet dat je ook altijd de volledige schade moet betalen. Het slachtoffer kan zelf ook (deels) schuldig zijn, omdat hij bijvoorbeeld je hond heeft uitgedaagd. In dat geval hoef je minder schade te vergoeden. Dat percentage eigen schuld wordt in mindering gebracht op de vergoeding die je moet betalen.

In sommige gevallen hoef je helemaal niets te betalen. Als je buurman je golden retriever mishandelt en de hond zich verdedigt, zal hij zelf voor zijn letselschade moeten opdraaien.

Aansprakelijkheidsverzekering keert uit

Heb je een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten, dan ben je voor veel schadegevallen die je huisdier bij een ander heeft veroorzaakt gedekt. Je hoeft de kosten niet uit eigen zak te betalen.

... maar niet altijd

Wel is hierbij van belang dat geen sprake is van opzet. Als jij besluit je hond los te laten lopen waar dat is verboden en hij valt iemand aan, dan is de schade niet gedekt. Jij bent dan nalatig geweest. Alleen al om die reden is het van belang dat je de regels goed naleeft, want letselschade kan behoorlijk in de papieren lopen.

Schade aan inboedel: vaak niet gedekt

Huisdieren kunnen ook flinke schade aanrichten aan je spullen. Denk bijvoorbeeld aan je hagelwitte bank die wordt ondergeplast of een antieke tafel die door je kat als krabpaal wordt gebruikt.

Wie denkt dat de inboedelverzekering deze schade dekt, heeft het mis. In verreweg de meeste gevallen is schade die door een huisdier wordt veroorzaakt uitgesloten van dekking. Soms kun je je voor deze schade bijverzekeren door een all risk-verzekering af te sluiten, maar dat geldt niet voor elke all risk verzekering. Het is dus van belang om de polisvoorwaarden goed door te lezen voor je een verzekering afsluit.

... beperkte uitkering voor letsel van je huisdier

Je hond of kat kan natuurlijk zelf ook wat overkomen. Letsel aan of verlies van je huisdier is wel gedekt, maar hiervoor geldt doorgaans wel een maximum. De bedragen kunnen behoorlijk uiteenlopen, maar variëren grofweg tussen de 1.000 en 2.500 euro.

Voor de meeste rashonden kom je daarmee een heel eind, zou je zeggen. Maar bedenk wel dat je meestal alleen de dagwaarde krijgt uitgekeerd. Dat klinkt gek als het om huisdieren gaat, maar verzekeraars beschouwen dieren als een 'zaak'. Dit betekent dat je voor een ouder of zwakker huisdier minder krijgt uitgekeerd en dat de verzekeraar voor een rashond meer neertelt dan voor een vuilnisbakkenras.

LEES OOK: Overstekende kat of ree: wie betaalt de schade bij een aanrijding met een dier?