De Haagse wethouder en loco-burgemeester Richard de Mos (43) wankelt op zijn voetstuk na de doorzoekingen van zijn huis en zijn werkkamer in verband met mogelijke corruptie. Een diepe val dreigt na een droom van een politieke doorstart, nog maar kort geleden.
Het onderzoek onder leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van ambtsgeheim. Naast De Mos wordt ook wethouder Rachid Guernaoui verdacht van het tegen betaling regelen van vergunningen. Daarom heeft de rijksrecherche dinsdag hun werkkamers in het stadhuis van Den Haag en hun huizen doorzocht.
De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en eerste locoburgemeester. Guernaoui is wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen. Ze zijn beiden van de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
Daarnaast zijn de woonadressen onderzocht van drie Haagse ondernemers die worden verdacht van omkoping. Daarbij is in ieder geval een vuurwapen met munitie gevonden. Dat lag bij een van de verdachte ondernemers thuis, aldus het Openbaar Ministerie. Het is in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op een groot aantal gegevensdragers, zowel schriftelijke documenten als computer bestanden
Een van die verdachte ondernemers staat op de kandidatenlijst van de Groep De Mos. Hij zou deze partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur. Ook een raadslid van de Groep De Mos wordt verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie.
Wethouders leggen hun werk tijdelijk neer
Het stadsbestuur van Den Haag heeft de twee wethouders gevraagd tijdelijk terug te treden. De portefeuilles worden met onmiddellijke ingang verdeeld over de andere leden van het college.
"Het is in dit land zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. De verdenkingen van het OM zijn echter dermate ernstig dat het college van mening is dat het goed besturen van de stad wordt belemmerd als personen waartegen de verdenkingen zijn gericht taken kunnen uitvoeren namens het stadsbestuur", aldus de gemeente in een verklaring. "Het college heeft als uitgangspunt dat de stad goed bestuurd moet worden, dat partijen betrouwbaar zijn en dat verantwoordelijkheid nemen daarbij hoort."
De Mos en Guernaoui zien het OM-onderzoek met vertrouwen tegemoet. "Wij hebben altijd naar eer en geweten gehandeld. We herkennen ons niet in de verdachtmakingen, maar willen dit onderzoek niet frustreren door na dit persbericht verdere mededelingen te doen. We onthouden ons daarom verder van commentaar", laten de twee politici weten via de website van hun partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
De wethouders laten weten "met pijn in het hart" tijdelijk het werk neer te leggen wegens de kwestie. De partij noemt het onderzoek een "karaktermoord op onze wethouders". Volgens Hart voor Den Haag/Groep de Mos werden de twee "onaangenaam verrast met verdenkingen waarin zij zich totaal niet herkennen."
De Mos zegeviert bij de gemeenteraadsverkiezingen
Richard de Mos vierde in 2018 nog grote successen, toen hij met zijn lijst acht zetels scoorde in de Haagse raad. Zijn partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos werd de grootste van de Hofstad. Het zat er al aan te komen. Veel kiezers die zich niet gehoord voelden, kozen voor de man die overkomt als een eenvoudige en toffe jongen. Hij spreekt begrijpelijk taal, snapt de gewone man, is toegankelijk voor iedereen, wekt de indruk dat het met hem wel goed zal komen. Zelf wist hij immers ook uit een dal te klimmen.
Hij begon als schoolmeester in een Haagse achterstandswijk. Aansluitend belandde hij in de landelijke politiek. Hij werd lid van de Tweede Kamer voor de PVV en liet op het Binnenhof duidelijk van zich horen. Zo bracht hij in 2012 samen met Tjeerd van Dekken (PvdA) en Coskun Çörüz (CDA) een initiatiefnota uit over maatregelen tegen voetbalvandalisme en ernstige overlast. Toch wilde Geert Wilders hem na zijn eerste termijn in 2012 niet meer op de kandidatenlijst.
De Mos deed pogingen om alsnog op die lijst te komen, maar die mochten niet baten. Hij besloot zijn heil volledig te zoeken in de lokale politiek, waarin hij al langer actief was. Zijn Groep de Mos bleek met haar overzichtelijke standpunten een gouden greep: geen hondenpoep, meer veiligheid, hard optreden tegen criminelen en radicale moslims, midden- en kleinbedrijf vrijwaren van regeldrift, alle zorg en gratis ov voor ouderen, meer inspraak voor de burgers en, zo meldt de site van zijn partij letterlijk: "Toet, toet, ruim baan voor de auto!".
Groot was dan ook zijn triomf na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar: "Toen ik in 2012 begon werd ik door heel veel mensen uitgelachen. En tegen die mensen zou ik willen zeggen: hoe hard lachen jullie nu?", zei hij. Met partijgenoot Rachid Guernaoui, nu ook verdacht, trad hij toe tot het college en niet op de minste posten: Guernaoui werd wethouder van Financiën, De Mos van Economische zaken.