- Ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit van de flamboyante Britse zakenman Richard Branson gaat naar de beurs in New York.
- In 2019 ging Virgin Galactic al naar de beurs, een ander ruimtevaartbedrijf van Branson.
- Virgin Orbit brengt satellieten naar de ruimte, terwijl Virgin Galactic zich richt op ruimtereizen voor toeristen.
Ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit van de bekende zakenman Richard Branson gaat naar de beurs in New York. Daarmee volgt de onderneming zusterbedrijf Virgin Galactic, een ander ruimtevaartbedrijf van de Britse miljardair, dat in 2019 al haar debuut op Wall Street maakte.
Onder meer vliegtuigfabrikant Boeing behoort tot de investeerders in Virgin Orbit, dat bij de beursgang later dit jaar wordt gewaardeerd op ongeveer 3,2 miljard dollar. Omgerekend is dat zo’n 2,7 miljard euro.
De onderneming richt zich op het naar de ruimte brengen van satellieten. Dat doet Virgin Orbit met een raket die het lanceert vanaf een vliegende Boeing 747. Dit jaar lukte de onderneming dit voor het eerst. De concurrent van bijvoorbeeld Elon Musks SpaceX heeft al diverse contracten binnengesleept en wil op den duur veel meer lanceringen laten plaatsvinden.
Daarmee houdt Virgin Orbit zich bezig met een heel ander onderdeel van de ruimtevaart dan Virgin Galactic, dat vanaf volgend jaar toeristische reizen wil aanbieden naar de ruimte. Branson zelf maakte in juli al zijn eerste ruimtevlucht met een raketaangedreven vliegtuig van Virgin Galactic. Het merk Virgin dat Branson in 1970 oprichtte, is verbonden aan meer dan veertig bedrijven over de hele wereld.
Voor de beursgang fuseert Virgin Orbit met NextGen Acquisition II. Dat is een zogeheten special purpose acquisition company, ook wel bekend als 'spac'. Dat is een fonds zonder eigen activiteiten dat al een notering heeft in New York. Via de samensmelting neemt Virgin Orbit die beursnotering over.
Investeerders, waaronder Boeing en AE Industrial Partners, hebben volgens een verklaring al 100 miljoen dollar toegezegd voor aandelen Virgin Orbit. De beursgang als geheel brengt voor het ruimtevaartbedrijf naar verwachting bijna een half miljard dollar aan contanten in het laatje. Dat geld wil Virgin Orbit gebruiken om al zijn investeringen te bekostigen voor er in 2023 op reguliere basis satellieten naar de ruimte kunnen worden gebracht.
De laatste tijd kiezen steeds meer Europese bedrijven voor een beursnotering in de Verenigde Staten. Zo werd maandag bekend dat het Zwitserse sneakermerk On, waarin onder meer tennisser Roger Federer geld heeft gestoken, ook zijn opwachting gaat maken op Wall Street. Volgens deskundigen denken veel bedrijven in de VS meer geld op te kunnen halen dan aan een beurs in Europa.
Lees meer over Richard Branson en over zijn ruimtevaartavonturen:
- Multimiljardair Richard Branson maakt een succesvolle ruimtevlucht in zijn eigen raket – bekijk de video
- Het extreem avontuurlijke leven van glamourondernemer Richard Branson – de man die miljardenimperium Virgin opbouwde en al 75 keer bijna dood ging
- Ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Jeff Bezos heeft een nieuwe pr-strategie: concurrenten zoals SpaceX en Virgin Galactic afkraken met infographics