De blonde Britse topondernemer Richard Branson heeft al langer slapeloze nachten door de Brexit. En zijn gepieker wordt nog erger nu de Britten af lijken te stevenen op een ‘harde Brexit’, een volledig vertrek uit de Europese interne markt.
Volgens Branson onderschatten Britse politici hoe diep de Britse economie is verweven met de wereldeconomie. Hij wijst erop dat de Britse economie inmiddels is ingehaald door rivaal Frankrijk, en volgens hem worden die negatieve gevolgen alleen nog maar groter wanneer Groot-Brittannië zijn grenzen sluit en vertrekt uit de Europese interne markt, zo schrijft hij in een blog.
“Er zijn te veel zaken in de wereld die vereisen dat mensen over hun grenzen heen kijken – waaronder de economie”, schrijft Branson. “Maar het idee dat we zaken zoals de drugsproblematiek, terrorisme en de vluchtelingencrisis in ons eentje kunnen oplossen is vergezocht.”
De harde Brexit is volgens hem een “verontrustend voorproefje op het komende overheidsbeleid”, dat volgens hem zou bestaan uit isolationisme, protectionisme en interventiepolitiek. “Een glijdende schaal”, volgens Branson.
Het bedrijf van de steenrijke Brit, de Virgin Group, verloor direct na het Britse referendum maar liefst een derde van zijn waarde, zo zei hij eerder. Branson riep onlangs al op tot een tweede referendum, omdat het Brexit-kamp een onjuiste voorstelling van feiten zou hebben gegeven. Premier Theresa May heeft al duidelijk gemaakt dat dat zeker niet gaat gebeuren.
Koersdaling
Het pond verliest al enkele dagen flink terrein, na opmerkingen van May die duidden op een zogenoemde ‘harde’ Brexit. In maart 2017 wil May officieel starten met de onderhandelingen over het vertrek uit de Europese Unie. Daarbij lijkt het verkrijgen van controle over migratie prioriteit te hebben boven het behoud van het lidmaatschap van de interne, Europese markt.
Als het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel blijft van de interne markt, verliezen Britse financiële bedrijven automatisch het zogenoemde ‘paspoortrecht’ waarmee ze onbelemmerd kunnen opereren in andere Europese landen. Dat zou een enorme klap betekenen voor Londen als financieel centrum.