Onlangs was ik in San Francisco voor de conferentie van Salesforce. Dat was de perfecte gelegenheid om Revolut te testen, de online bank waarvan ik al maanden een pas in mijn portemonnee heb.
Revolut is een van de nieuwe spelers op de Nederlandse betaalmarkt, naast Bunq en het Duitse N26. Zij nemen het op tegen de bekende grootbanken als ABN Amro, ING en Rabobank met betaaldiensten tegen lage kosten.
Bij Revolut kun je via de app in vijf minuten een rekening openen. Extra voordeel is dat je tegen een gunstige wisselkoers euro’s om kunt wisselen naar buitenlandse valuta.
Ideaal voor op reis. Dus ging ik met digitale dollars op zak naar de Verenigde Staten.
Hoe soepel ging het hele proces? Lees mee:
De app van Revolut is te vinden in de App Store of Play Store. Aanmelden doe je met je telefoonnummer, waarna je een code per sms krijgt. Vervolgens moet je een pincode verzinnen of de app toegang geven tot de vingerafdrukscanner om in te loggen.
De pas die je bij Revolut krijgt, is een prepaid creditcard van Mastercard. Dit betekent dat je er eerst geld op moet zetten voordat je kunt betalen.
De pas is gratis, maar de verzendkosten zijn 6 euro. Je kunt 'm alleen aanvragen als je tegoed in je account hebt. Ik maak 10 euro (het minimale bedrag) over met mijn creditcard, zodat het tegoed direct is aangevuld. De transactiekosten zijn 0,10 euro.
Na vier dagen valt de pas in mijn brievenbus. Tijd om 'm te activeren via de app, maar dat kan alleen als je identiteit geverifieerd is.
In de app kun je een foto van een geldig legitimatiebewijs en een selfie maken, maar bij mij lukt dat laatste iedere keer niet. Er is een probleem met het opslaan van de foto. Ik kaart het probleem aan via de chatsupport in de app en krijg binnen twee uur antwoord. Ik kan de bestanden uploaden via het chatvenster. En voilà, mijn identiteit is geverifieerd en ik kan de pas koppelen.
In San Francisco heb ik iets meer nodig dan een tientje, dus voeg ik tegoed toe.
Deze keer kies ik voor een bankoverschrijving van mijn Rabo-rekening naar mijn Britse IBAN-nummer dat in de app van Revolut is aangemaakt. Na een werkdag is het bedrag bijgeschreven.
Een andere optie die Revolut biedt, is om het tegoed automatisch aan te vullen als het onder een bepaald bedrag komt. Dit kan alleen via creditcard.
Ik wissel de euro's om naar dollars. Daarvoor moet je wel eerst een dollaraccount aanmaken in Revolut.
De wisselkoers is een stuk voordeliger dan bij bijvoorbeeld GWK Travelex, dat wisselkantoortjes heeft op grotere NS-stations, in stadscentra en diverse Nederlandse luchthavens. Voor elke euro krijg je bij Revolut ruim 0,08 dollar meer dan bij GWK. Op een bedrag van 100 euro scheelt dat meer dan 8 dollar.
Maar wisselkantoortjes zijn altijd relatief duur. Je moet Revolut vergelijken met de wisselkoers die je normale bank rekent als je pint in het buitenland.
Neem de Rabobank. Die publiceert elke werkdag een indicatie van de aankoopkoers die ze rekenen bij een betaling in vreemde valuta.
Vergelijk je Rabobank en Revolut met elkaar op 17 november 2017 om 8.00 uur, dan is de wisselkoers bij Rabo een tikje gunstiger. Reken je een bedrag van 100 dollar af in de VS, dan betaal je bij Revolut omgerekend 0,07 euro meer.
Maar de meeste banken rekenen bij een betaling in niet-eurolanden ook nog een koersopslag. Dit is een percentage van 0,5 tot 1,2 procent dat boven op de wisselkoers komt.
Bij Rabobank is dat 1,1 procent. Reken je dit mee, dan is Revolut 0,86 euro goedkoper dan Rabo op een bedrag van 100 dollar. Want Revolut rekent geen koersopslag als je minder dan 6.000 euro per maand uitgeeft.
Tijd om het vliegtuig te pakken. Maar eerst de instellingen voor mijn betaalkaart nog eens doornemen.
Met de app van Revolut kun je heel wat dingen zelf regelen qua beveiliging om fraude te voorkomen. Pinnen bij een geldautomaat, swipen, contactloos betalen en online betalen is aan- of uit te zetten. Ook kun je een maandelijkse limiet instellen, je pas blokkeren en je pincode bekijken.
Betalen maar! Ik probeer de Revolut-pas overal te gebruiken. Elke keer als je iets afrekent, krijg je een notificatie via de app.
Betalen bij winkels en restaurants gaat prima. Ik kan mijn koffie bij de Starbucks afrekenen, net als mijn boodschappen bij Target en de lunch op het vliegveld.
Maar het hotel in San Francisco accepteert de Revolut-pas niet als borg bij het inchecken. Dat is een bekend probleem met prepaid creditcards. Ook het huren van een auto kan vaak niet.
Als ik een account aan wil maken bij de Amerikaanse streamingdienst CBS All Access wordt de Revolut-kaart ook geweigerd.
Wie zoekt op het forum van Revolut komt vele voorbeelden van over de hele wereld tegen van mensen die problemen hebben betalen. Vaak is niet duidelijk waarom de betaling wordt geweigerd.
Maar van de betalingen die wel zijn gelukt krijg je in de app een mooi overzicht.
De betalingen zijn gegroepeerd per categorie (entertainment, transport, shopping, boodschappen, etc), per bedrijf waar je hebt betaald en per land.
Conclusie?
Revolut werkt vlot en heeft snufjes waar de grote banken nog wat van kunnen leren. Je betaalt geen koersopslag in niet-eurolanden, wat vooral voor mensen die vaak op reis gaan kan schelen.
Maar niet elk bedrijf accepteert prepaid creditcards, waaronder veel hotels en autoverhuurbedrijven. En dat zijn op vakantie juist de grote uitgaven waar je het meeste op kan besparen. Volledig vertrouwen op Revolut kan dus nog niet.