- Sinds 2007 is het aantal cafés met bijna een derde afgenomen en zijn er meer restaurants bijgekomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Daarnaast verzesvoudigde het aantal cateringbedrijven, mede door de opkomst van eenmanszaken.
- Cafés waren ooit de grootste groep, maar daar zijn er nu nog 8.000 van over.
- Lees ook: Zo sterk zijn de prijzen van menu’s gestegen bij Nederlandse Michelin-restaurants in 2024
Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.
Het aantal restaurants groeide tussen 1 oktober 2007 en 1 oktober 2024 met 58 procent en het aantal cateringbedrijven is in die periode ruim verzesvoudigd. In totaal nam het aantal bedrijven in de eet- en drinkvoorziening met 83 procent toe tot 69.000. Dat kwam vooral doordat er meer eenmanszaken in de eventcatering bij zijn gekomen, zonder de catering ging het om een groei van 25 procent.
Onder eventcatering verstaat het statistiekbureau naast mensen die op feesten of bruiloften eten verzorgen ook zelfstandige (freelance) koks, barista’s en kelners. Ook restaurants die eten maken voor alleen bezorging vallen hieronder.
Nederland telt 27.000 bedrijven in de eventcatering, 16.000 restaurants en opgeteld ook zoveel snackbars, fastfoodrestaurants, lunchrooms, eetkramen en ijssalons. Cafés waren ooit de grootste groep, maar daar zijn er nu nog 8000 van over.
De sector voor bedrijven die eten en drinken aanbieden telt vooral flink meer eenmanszaken. In de eventcatering is het aantal bedrijven met één persoon nu bijna tien keer zo groot als in 2007.
Cafés hebben het zwaarder door rookverbod
Volgens CBS-econoom Marjolijn Jaarsma zijn er een aantal mogelijke verklaringen voor die trends. Bruine cafés hebben het al langer lastig, legt ze uit, onder meer door het rookverbod en de sluiting van cafés tijdens de coronaperiode. Jaarsma oppert ook dat mensen liever andere dingen doen in hun vrije tijd, zoals een hapje eten.
Tijdens de coronaperiode heeft het aantal eenmanszaken in de eventcatering bovendien een vlucht gemaakt, omdat mensen niet naar restaurants konden maar wel eten en drinken thuis lieten bezorgen. Ook kan het zijn dat mensen die in die periode hun baan in de horeca zijn verloren, zelf een bedrijfje gestart zijn. Daarnaast speelt ook de opmars van festivals een rol en groeit het aantal eenmanszaken volgens de econoom altijd, als onderdeel van de flexibilisering van de arbeidsmarkt.
Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant tellen de meeste restaurants, cafés, snackbars en cateringbedrijven. Die drie provincies zijn samen goed voor 59 procent van alle eet- en drinkvoorzieningen in ons land.