• Nederland telt na de toekenning van nieuwe Michelinsterren 20 tweesterrenrestaurants en 2 driesterrenrestaurants.
  • Die toprestaurants hebben hun prijzen het afgelopen jaar vrijwel allemaal verhoogd.
  • De prijsstijgingen variëren van 3 tot 48 procent, blijkt uit onderzoek van Business Insider Nederland.
  • Lees ook: Dit is het verschil tussen restaurants met één, twee of drie Michelinsterren

Zeventien Nederlandse restaurants hebben maandag voor het eerst een Michelinster gekregen. Daarmee telt Nederland nu 103 restaurants met één ster, 20 restaurants met twee sterren en 2 restaurants met drie sterren. Tot de absolute top behoren De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen.

Pure C van de bekende chef-kok Sergio Herman en Restaurant Sabero in Roermond raakten allebei hun twee sterren kwijt.

Voorzitter Marijke Vuik van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland noemt het hoge aantal nieuwe zaken met een ster tegenover persbureau ANP “bizar”. Volgens haar zegt het aantal nieuwe sterrenzaken “genoeg over de kwaliteit van ‘fine dining’ in Nederland”.

In veel twee- en driesterrenrestaurants is dat ‘fine dining’ het afgelopen jaar wel een stukje duurder geworden, blijkt uit onderzoek van Business Insider.

De meeste restaurants hebben hun prijzen zo’n 5 tot 10 procent verhoogd, maar er zijn ook uitschieters met prijsverhoginge tot 25 en 48 procent. Kortom, de hoge inflatie van 2022 is ook bij toprestaurants zichtbaar.

Hieronder de huidige prijzen in twee- en driesterrenrestaurants die een menuprijs vermelden op hun website, in vergelijking met vorig jaar. Met tussen haakjes de procentuele stijging.

  • De Librije, Zwolle: van 275 euro naar 295 euro (+7,27%)
  • Inter Scaldes, Kruiningen: van 265 euro naar 285 euro (+7,55%)
  • Flore, Amsterdam: van 125 euro naar 185 euro (+48%)
  • Restaurant 212, Amsterdam: van 188 euro naar 228 euro (+21,27%)
  • Spectrum, Amsterdam: van 190 euro naar 240 euro (+26,32%)
  • Ciel Bleu, Amsterdam: van 250/595 euro naar 215/595 euro (-14%/0%)
  • Aan de Poel, Amstelveen: van 149 euro naar 159 euro (+6,71%)
  • De Bokkedoorns, Overveen: van 165 euro naar 170 euro (+3,03%)
  • ’t Nonnetje, Harderwijk: van 170 euro naar 180 euro (+5,88%)
  • François Geurds, Rotterdam: van 220 euro naar 239 euro (+8,64%)
  • Parkheuvel, Rotterdam: van 180 euro naar 195 euro (+8,33%)
  • De Nieuwe Winkel, Nijmegen: van 120 euro naar 150 euro (+25%)
  • De Lindenhof, Giethoorn: van 165 euro naar 175 euro (+6,06%)
  • De Groene Lantaarn, Staphorst: van 160 euro naar 180 euro (+12,50%)
  • De Lindehof, Nuenen: van 172,50 euro naar 182,50 euro (+5,80%)
  • De Treeswijkhoeve, Waalre: van 170 euro naar 175 euro (+2,94%)
  • Tribeca, Heeze: van 145 euro naar 145/225 euro
  • Julemont, Wittem: van 175 euro naar 205 euro (+17,14%)
  • Brut172, Reijmerstok: van 195 euro naar 210 euro (+7,69%)
  • Vinkeles, Amsterdam: 155 euro (voor het eerst twee sterren)

Bij restaurants die meerdere menu’s aanbieden is zoveel mogelijk gekozen voor het 8-gangenmenu en anders voor het menu van de chef.

LEES OOK: In deze 132 Nederlandse restaurants zónder Michelinster kun je uitstekend eten