DSM kondigde dinsdag een besparingsprogramma aan waarbij wereldwijd 1000 banen verdwijnen. In Nederland worden 400 van de ruim 6000 arbeidsplaatsen geschrapt. Die aankondiging kwam Sijbesma op kritiek vanuit de vakbonden en de politiek te staan. FNV Bondgenoten wees erop dat DSM nog altijd winst maakt en noemde de reorganisatie ‘overkill’.

Sijbesma begrijpt de grieven van de bond, maar is het niet eens met hun conclusie. ,,De bonden hebben er gelijk in als ze stellen dat het niet slecht gaat met DSM”, stelde hij. ,,Maar we willen het bedrijf ten alle tijden gezond houden. We moeten daarbij maatregelen nemen om de concurrentiepositie te verbeteren en daar kunnen we niet mee wachten tot we verlies maken. Besparingen moet je doorvoeren als je ziet dat het mogelijk is om het bedrijf beter te maken.”

Twijfels

De bezuinigingen hangen volgens Sijbesma ook samen met de slechte economische situatie in Europa. ,,We nemen nu geen beslissingen in een context waarin het geweldig gaat, maar tegen een achtergrond van twijfels over Europa. Dat raakt ons nog niet heel hard, maar dwingt ons wel tot voorzichtigheid.”

De topman verwacht uiteindelijk geen problemen met de vakbonden. ,,We proberen mensen zoveel mogelijk te herplaatsen of extern aan werk te helpen. Als dat niet lukt, is er een sociaal plan. We zetten niemand zomaar op straat.”

Life sciences

DSM heeft zich de afgelopen 2 jaar ongevormd van een bulkchemiebedrijf naar een bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige materialen, bouwstoffen voor voedingsmiddelen en farmacie. Zeker met die twee laatste onderdelen (samengevat onder de noemer 'life sciences') wordt het bedrijf minder afhankelijk van de ontwikkeling van de economie. ,,Mensen blijven eten en ook geneesmiddelen blijven altijd nodig'', verduidelijkte Sijbesma.

Het bedrijf versterkte de voedingsmiddelentak woensdag met de overname voor circa 465 miljoen euro van het Braziliaanse diervoerbedrijf Tortuga. Die overname is niet strijdig met de besparingsplannen, stelde Sijbesma. ,,Met drie van onze vier divisies gaat het gewoon goed. Daarom zetten we de plannen voor groei en acquisities op het gebied van life sciences door. Tortuga biedt ons daarbij het voordeel van een sterke positie in de snelgroeiende Braziliaanse markt en het aanbod van producten die in Europa nog nauwelijks verkrijgbaar zijn.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl