Na een reorganisatie is het verstandig om te letten op signalen die iets zeggen over je werkgever en je eigen positie in het bedrijf.
Volgens carrière-experts zijn veranderingen in de bedrijfscultuur en een baas die meer vergadert dan normaal, tekenen dat je nog niet helemaal veilig bent.
Zorg in elk geval dat je cv op orde is en vraag advies aan anderen, maar probeer ook verantwoordelijkheden van vertrokken collega’s naar je toe te trekken.
Voorafgaand aan de corona-uitbraak lag de werkloosheid in Nederland op een historisch laag niveau. Maar toen sloeg de coronacrisis toe. Het aantal werklozen steeg van 273.000 in maart naar 419.000 in juli.
Het Centraal Planbureau verwacht dat de werkloosheid in 2020 op 4,4 procent van de beroepsbevolking uitkomt en piekt op 6,5 procent in 2021. Daarna zet het herstel in, maar het zal nog vijf jaar duren voordat de arbeidsmarkt op het niveau van voor de coronacrisis zit.
De hardste klappen vallen in de reisbranche, de evenementensector en horeca, maar bijvoorbeeld ook de reclamebranche, industrie en retail voelen de crisis.
Veel bedrijven hebben al ontslagen aangekondigd. Zo ontslaat Ahoy in Rotterdam de helft van alle medewerkers, schrapt KLM de komende jaren 5.000 vaste banen en neemt bedrijfscateraar Sodexo afscheid van 800 medewerkers in Nederland.
Als je bij een bedrijf werkt waar de klappen vallen, kan het natuurlijk zijn dat je zo'n ontslagronde overleeft. Maar blijf je je daarna toch zorgen maken, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen.
Hieronder volgen 10 tips van loopbaanexperts uit de VS die ook voor Nederlanders relevant zijn.
Houd je cv actueel en blijf vacatures in de gaten houden, ook als je een ontslagronde hebt overleefd.

Bereid je altijd voor op het ergste scenario, zelfs als je een ontslagronde hebt doorstaan, tipt Amanda Augustine, carrière-expert van TopResume.
De beste professionals, zegt ze, zijn degenen die in de gaten houden of de volgende grote kans voorbijkomt, zelfs als ze niet direct op zoek zijn naar een nieuwe baan. Hoe je bedrijf het ook doet na een ontslagronde, hou je cv up-to-date en wees alert op openstaande vacatures in jouw sector.
"Zorg dat je een kopie hebt van prestatiebeoordelingen, referenties en alles wat je kan gebruiken om je LinkedIn-profiel en cv aan te vullen", zegt Augustine. "Het is altijd beter om je cv te updaten en je voor te bereiden op een zoektocht naar een nieuwe baan wanneer je niet direct een nieuwe baan nodig hebt."
Zoek uit of je baas een plan heeft hoe het bedrijf erbovenop komt na een ontslagronde.

Een ontslagronde moet niet voor niets zijn. Het bedrijf zou een plan moeten hebben om zichzelf weer op de rails te krijgen, zegt Marc Cendella, oprichter en CEO van Ladders job search.
Als je het idee hebt dat het topmanagement geen plan heeft hoe het bedrijf structureel weer winstgevend wordt, dan wordt het tijd om verder te kijken, zegt Cendella.
Houd in de gaten of de bedrijfscultuur verandert na een ontslagronde.

Om uit te vogelen of een ontslagronde leidt tot hernieuwde groei of meer slecht nieuws, is het belangrijk om op de bedrijfscultuur te letten, zegt Lynn Taylor, carrière-expert en auteur van Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job.
"Lijkt het of je inspanningen onopgemerkt blijven en/of niet gewaardeerd worden, dan hoeft dit niet persoonlijk te zijn", zegt Taylor. "Wel kan het zijn dat je baas terughoudend is en niet wil doen alsof alles koek en ei is, omdat er een (nieuwe) ontslagronde aan komt."
Rode vlaggen die wijzen op een mogelijke ontslagronde zijn:
- Een verandering in de manier waarop HR je klachten behandelt.
- Minder vriendelijke collega's en/of leidinggevenden.
- Nieuwe projecten worden niet gestimuleerd of teams innoveren niet.
- Je mag niet bij vergaderingen zijn of je hebt het gevoel dat je wordt genegeerd door je baas.
Wees op je hoede als je ziet dat je baas meer vergaderingen of calls heeft achter gesloten deuren dan gewoonlijk.

Als je baas meer vergaderingen of conference calls heeft met mensen van personeelszaken, consultants of hogere managers, dan bevindt het bedrijf zich mogelijk nog in de gevarenzone van nieuwe ontslagrondes.
"Vooral als je baas, of de baas van je baas, erbij betrokken is, dan is dat iets om in de gaten te houden", zei Taylor. "Zijn ze gewoon aan het praten over hoe ze gaan herstructureren nu ze een heleboel mensen zijn kwijtgeraakt of komt er nog meer aan? Je weet het niet."
Voer een eerlijk gesprek met je manager of er meer ontslagrondes aan de horizon opdoemen.

Het kan geen kwaad om je manager te vragen wat hij of zij weet als jullie een goede relatie hebben, zegt Amanda Augustine van TopResume.
Zelfs als hogere managers niet toestaan dat jouw leidinggevende details deelt, kan een gesprek helpen om uit te vogelen of jouw rol zal veranderen.
Als je het gevoel hebt dat je verantwoordelijkheden kleiner worden in plaats van dat ze tot groei leiden, dan kan dat een teken zijn dat je elders moet kijken.
"Er is niets mis met de vraag: 'Denk je dat dit het eind is of pas het begin?'", voegt Augustine toe. "Iedereen betaalt huur, een hypotheek of collegegeld, dus het is belangrijk dat je een idee krijgt van waar jullie staan met het bedrijf."
Noteer je observaties en vraag advies van een buitenstaander.

Soms heb je een onderbuikgevoel, ook al heeft het bedrijf gezegd dat het heeft gesneden in het personeelsbestand om winstgevender te worden.
In een dergelijke situatie raadt expert Lynn Taylor aan om de verandering die je hebt opgemerkt na de ontslagronde, te noteren en te bespreken met een mentor, vriend of voormalig collega die je vertrouwt. Mogelijk adviseert deze persoon na het lezen van je frustraties verder te kijken, maar het kan ook zijn dat hij of zij aanraadt om rustig af te wachten.
"Je kan een heel eind komen door naar je gevoel te luisteren, maar een goede, gedisciplineerde benadering, is het maken van een lijst van al die gevoelens en ze op papier te zetten", voegt Taylor toe.
Zoek uit of je verantwoordelijkheden kan overnemen van vertrokken collega's.

Soms betekent een ontslagronde een kans voor overgebleven medewerkers om verantwoordelijkheden over te nemen.
Sterker: nieuwe of minder ervaren medewerkers krijgen soms meerdere petten op en leren nieuwe vaardigheden wanneer ze verantwoordelijkheden overnemen van ontslagen collega's. Als je nieuwe verantwoordelijkheden van je baas krijgt, dan kan dat je cv ten goede komen. Augustine raadt daarom aan vooral alert te blijven.
"Als je een andere rol wilt of jezelf verder wilt ontwikkelen, dan kan dit een geweldige kans zijn om je hand op te steken en je als een geweldige team player op te stellen", zegt ze.
Als na de ontslagronde vooral de meest getalenteerde mensen overblijven, kan je bedrijf waarschijnlijk wel weer opkrabbelen.

Loopbaanspecialist Cendella herinnert zich een moment dat hij contact opnam met de beste ingenieurs die hij kende bij Uber, na een ontslagronde bij de taxi-app. Ze vertelden hem dat zij veilig waren en dat alle goede werknemers de ontslagronde hadden overleefd.
Dat leerde Cendella van dat bij ontslagrondes niet noodzakelijkerwijs de duurste werknemers moeten vertrekken, maar dat het eerder gaat om teams die niet efficiënt genoeg produceren.
"Ze namen alleen afscheid van wat niet goed werkte voor hen", zei Cendella.
Houd goed in de gaten of alleen jouw bedrijf in de problemen verkeert of de hele sector.

Als uit het nieuws blijkt dat je hele sector in de problemen verkeert, wordt het waarschijnlijk moeilijk om over te stappen naar een concurrerend bedrijf en is een complete carrièreswitch misschien wel een beter idee.
"Als echt je hele sector onder druk staat, moet je je gaan richten op de vraag hoe je je vaardigheden en achtergrond kan gebruiken in een nieuwe functie in een andere sector", zegt Cendella.
Als je zelf toch weg wilt na een ontslagronde, maar niet direct je droombaan kan vinden, geef jezelf dan 4 tot 6 maanden tijd.

Gun jezelf vier tot zes maanden om je droombaan of droomsalaris te vinden, als je al hebt besloten hebt om te vertrekken, zegt Cendella.
Als je een half jaar van sollicitaties achter de rug hebt en geïnteresseerde bedrijven bieden je vergelijkbare functies en salarissen aan, dan is dat waarschijnlijk een teken dat verder zoeken niet veel gaat opleveren.
"Als je met twaalf mensen hebt gesproken en ze hebben je alle twaalf ongeveer een jaarsalaris geboden, dan is het heel onwaarschijnlijk dat de dertiende je meer biedt", legt Cendella uit.
[activecampaign form=20]