- Op financiële markten speelt zich deze week een behoorlijk drama af bij obligatieleningen.
- Rentes stijgen fors, wat betekent dat obligatiekoersen hard dalen.
- In de VS tikte de rente op de 10-jarige staatslening donderdag even de 5 procent aan.
- Lees ook: Rentes op de obligatiemarkt knallen omhoog: dat kan ook gevolgen hebben voor de hypotheekrente
Op obligatiemarkten speelt zich deze week een rentedrama af, waarbij rentes op langlopende staatsleningen in de VS en Europa fors zijn gestegen. De rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening tikte donderdag zelfs even de 5 procent aan, om te sluiten op 4,95 procent.
De 10-jaars staatsrente van Nederland noteerde donderdag op 3,31 procent en nam vrijdag een klein beetje gas terug op 3,28 procent.
Aangezien bij obligaties de koers van leningen en de rente tegengesteld bewegen, betekent de rentestijging dat de marktwaarde van obligatieleningen op de beurs fors is gedaald. In de VS is de 10-jaars rente sinds juli gestegen van 3,75 procent naar inmiddels bijna 5 procent. Marktexperts spreken door de koersdaling van obligaties die dit heeft veroorzaakt, inmiddels van een “sluipende crash”.
Amerikaanse aandelen daalden donderdag na opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank dat de beleidsrente van de Federal Reserve waarschijnlijk langere tijd hoog zal blijven.
"De inflatie is nog steeds te hoog en een paar maanden van bemoedigende gegevens zijn slechts het begin van wat nodig is om het vertrouwen te krijgen dat de inflatie duurzaam daalt richting ons doel", zei Powell tegen de Economic Club of New York.
China verkoper van Amerikaanse staatsleningen op financiële markten
Wat betreft de stijging van rentes op obligatiemarkten spelen ook andere factoren een rol, zoals veranderingen in vraag en aanbod. Van belang hierbij is onder meer de positie van China. Dat land exporteert structureel meer naar de VS dan het importeert. Dit levert een overschot aan dollarinkomsten op en die dollars zijn voor een flink deel in Amerikaanse staatsobligaties belegd.
China is sinds 2021 echter bezig zijn gigantische Amerikaanse obligatieportefeuille (van ruim 800 miljard dollar medio dit jaar) te verkleinen. In augustus hebben Chinese beleggers voor 21,2 miljard dollar aan Amerikaanse activa van de hand gedaan, het grootste bedrag in vier jaar tijd, zo meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën.
Op financiële markten wordt gespeculeerd dat de Chinese overheid de eigen munt probeert te ondersteunen met dollarverkopen. Van de Chinese verkoop van Amerikaanse beleggingen in augustus bestond het grootste deel uit Amerikaanse staatsobligaties en aandelen.
De verkoop van Amerikaanse staatsobligaties door China kan een drukkend effect hebben op obligatiekoersen en daarmee dus de marktrente voor Amerikaanse staatsleningen omhoog duwen.