De Amerikaanse inflatie is in maart fors gestegen. Toch stijgt de langlopende rente niet mee.
Beleggers geloven in het verhaal van beleidsmakers dat de stijging van de inflatie tijdelijk is.
De opmars van de dollar is hierdoor gestuit, terwijl het feest blijft op aandelenmarkten, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – De Amerikaanse inflatie maakte in maart de grootste sprong in ruim acht jaar: van 1,7 procent naar 2,6 procent. Meestal is dat een voorbode voor een rentestijging en dat maakt beleggers onrustig.
Voorlopig slagen beleidsmakers er echter opvallend goed in om de angst voor een hogere rente weg te nemen. Daarmee maken ze ook meteen een eind aan de opmars van de dollar.
In het eerste kwartaal steeg de Amerikaanse dollar nog met ongeveer 5 procent gestegen ten opzichte van de euro. De stijging van de rente in de VS maakte het aantrekkelijker om vermogen in dollars aan te houden.
Inmiddels verliest de greenback echter langzaam maar zeker terrein. Een belangrijke reden is dat het op de financiële markten nu meer draait om woorden dan om cijfers.
Hogere inflatie geen probleem
Nog voor de publicatie van de officiële inflatiecijfers, haalden twee topeconomen van president Joe Biden al de angel uit de felle stijging.
Volgens Jared Bernstein en Ernie Tedeschi zijn er drie redenen waarom de inflatie tijdelijk wat hoger kan uitkomen dan gebruikelijk.
Op de eerste plaats is dat de vergelijkingsbasis. Vorig jaar lag de olieprijs bijvoorbeeld een stuk lager als gevolg van de virusuitbraak. Dit is een eenmalig effect dat over een paar maanden geen impact meer heeft op de inflatiecijfers.
Twee andere factoren die de inflatie nu opstuwen, zijn een inhaalslag aan consumentenuitgaven zodra de economie weer opengaat en problemen bij het opschalen van de toeleveringsketen zoals het tekort aan computerchips.
De adviseurs van Biden houden er rekening mee dat de inflatie na een tijdelijke hobbel terugvalt richting het niveau waar de Federal Reserve op mikt.
Ook Fed-voorzitter Jerome Powell houdt sterk rekening met dat scenario. Hij laat dan ook geen kans onbenut om te benadrukken dat hij de korte rente voorlopig niet gaat verhogen. Het gevolg van deze woorden is dat de lange rente – die tot stand komt op obligatiemarkten –een stapje terugdoet.
Stijging 10-jaarsrente stagneert: dat raakt de dollar
De rente op Amerikaanse 10-jaars staatsleningen is sinds eind maart gedaald van 1,75 procent naar 1,6 procent. Het is geen toeval die beweging samenvalt met de daling van de dollar.
Zolang financiële markten zich laten leiden door woorden in plaats van cijfers, kan de daling van de dollar doorzetten. En dat is goed nieuws voor beleggers.
Amerikaanse bedrijven vormen bijna 60 procent van de wereldwijde beurswaarde. Zolang de rente in de Verenigde Staten laag blijft, profiteren deze ondernemingen van aantrekkelijke financieringskosten en een dalende dollar.
Pas als de inflatie over een paar maanden hoog blijft, moeten we ons zorgen gaan maken over de invloed daarvan op het feestje op de beurs.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.