• Op financiële markten maken aandelenbeleggers zich zorgen over stijgende rentes.
  • De invloed van rentes kan echter verschillend zijn voor uiteenlopende aandelen.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis legt uit hoe je het renterisico voor beursgenoteerde bedrijven kunt beoordelen.

ANALYSE – Beurzen zijn momenteel in de ban van de verwachting van stijgende rentes. Maar de invloed van rentes op aandelen is niet voor elke type bedrijf gelijk. Daarom is het interessant om aan de ene kant iets te zeggen over hoe rentes bij obligaties werken en daarna een parallel te trekken met aandelen.

Voor obligaties, ofwel leningen van bedrijven en overheden die op de beurs verhandelbaar zijn, geldt het volgende: hoe langer de looptijd van een obligatie – bijvoorbeeld 20 of 30 jaar in plaats van 5 jaar – hoe hoger de rentegevoeligheid en daarmee het renterisico.

Bij een rente van 0 procent maakt het in theorie niet uit of je een bedrag van 100 euro vandaag ontvangt of pas over twintig jaar. Maar bij een rente van 5 procent is een rentebetaling van 100 euro die je over twintig jaar ontvangt vandaag slechts zo’n 38 euro waard.

De koers van een obligatie en de rente zijn dus aan elkaar gekoppeld. Stijgt de rente dan daalt de koers van een obligatie. En hoe langer de looptijd, hoe groter de daling van de koers bij een stijging van de rente.

Ook aandelen zijn rentegevoelig, maar niet even sterk

Waar bij obligaties exact duidelijk is welke betalingen je wanneer mag verwachten, zijn toekomstige winsten bij bedrijven veel minder goed voorspelbaar. Maar afgezien van die lagere voorspelbaarheid laten aandelen en obligaties zich qua renterisico toch wel degelijk met elkaar vergelijken.

Wie bedrijven/aandelen als soort van obligaties beschouwt, zal begrijpen dat ook het renterisico sterk verschilt tussen het ene bedrijf en het andere.

Berkshire Hathaway bijvoorbeeld, het investeringsvehikel van superbelegger Warren Buffett, maakt al veel winst maar die winst zal in de toekomst niet meer heel fors groeien. Vergelijk het daarmee met een obligatie met een vrij korte looptijd en dus met een vrij beperkt renterisico.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, maakt ook veel winst (ten opzichte van de beurswaarde) maar hier is de verwachting dat de winst nog fors zal gaan stijgen. Daarmee is Alphabet te zien als bedrijf met een wat hoger renterisico dan Berkshire Hathaway.

Beduidend hoger is het renterisico bij zogeheten groeibedrijven waarbij beleggers rekenen op hoge winsten die nog heel wat jaren in de toekomst liggen. Denk ook aan de uiterst speculatieve meme-aandelen zoals GameStop en aan de vele niet-winstgevende bedrijven die de afgelopen tijd de weg naar de beurs vonden, al dan niet via een zogeheten SPAC (special purpose acquisition company).

Wie uitsluitend of overwogen belegt in bedrijven die weinig winst maken, of die forse investeringen moeten doen om verder in de toekomst winst te maken, loopt een aanzienlijk 'renterisico'. Mogelijk zonder dat goed te beseffen. En dat terwijl er steeds meer indicaties zijn die wijzen op een periode van stijgende rente.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur bezit aandelen Alphabet en Berkshire Hathaway.