- Rentes op obligatiemarkten lopen snel op. In de eurozone gaat dat harder in landen als Italië en Griekenland dan in Duitsland en Nederland.
- De ECB komt woensdag in een spoedvergadering bijeen om de toenemende renteverschillen tussen Noord en Zuid te bespreken.
- Zuidelijke eurolanden kampen over het algemeen met hogere staatsschulden en hebben dus meer last van rentestijgingen.
- Lees ook: Komen zuidelijke eurolanden zoals Italië in de problemen door stijgende rente? Verschil met Duitsland en Nederland loopt hard op
De stijgingen van rentes op obligatiemarkten, als gevolg van de onrust over de hoge inflatie, dreigen in de eurozone tot een nieuwe tweedeling te leiden tussen Noord en Zuid. De marktrentes van staatsleningen in landen als Italië en Griekenland stijgen namelijk veel harder dan de rentes in Duitsland en Nederland.
Zo is de 10-jaars staatsrente in Italië deze week opgelopen naar circa 4 procent dan dat is grofweg 1 procentpunt hoger dan eind mei.
Rente op 10-jarige staatslening Italië
De Nederlandse 10-jarige staatsrente is ook flink gestegen in juni, maar minder hard dan de Italiaanse. In de eerste twee weken van juni gaat het om een plus van 0,6 procentpunt naar 2,1 procent.
Op financiële markten wordt vooral scherp gekeken naar het verschil tussen de Duitse 10-jaarsrente en de 10-jaarsrente van Zuid-Europese landen.
De Duitse 10-jaars staatsrente ligt momenteel op bijna 1,8 procent. Het verschil met Italië is dus ruim 2 procentpunt. En voor Griekenland bedraagt het verschil 2,8 procentpunt, aangezien de Griekse 10-jaarsrente naar 4,6 procent is gestegen.
Als de renteverschillen tussen verschillende landen in de eurozone te veel oplopen kan dit tot een 'eurocrisis' leiden zoals in 2011, aangezien met name in landen als Italië het niveau van de staatsschuld relatief hoog is.
ECB vergadert over oplopend renteverschil Noord- en Zuid-Europa
De beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) bespreken woensdag in een extra ingelaste vergadering de recente onrust op de markten voor staatsobligaties.
De ECB is van plan in juli voor het eerst sinds 2011 zijn eigen rentetarieven weer te verhogen. En later dit jaar gaat de rente waarschijnlijk verder omhoog. Daarmee wil de centrale bank de hoge inflatie in het eurogebied beteugelen.
Maar beleggers lijken er niet van overtuigd dat deze nieuwe koers van de ECB recht doet aan onderlinge verschillen binnen de groep eurolanden. Dat het duurder gaat worden om geld te lenen kan in landen in Zuid-Europa makkelijker voor financiële problemen zorgen, is de vrees.
Van echte paniek is nog geen sprake, geven kenners aan. Een analist van de Franse bank Crédit Agricole wijst erop dat beleggers wel meer duidelijkheid van de ECB verlangen over hoe die de onrust op de obligatiemarkten weer tot bedaren kan brengen.