- Volgens Frank Elderson, het Nederlandse directielid bij de ECB, zou de beleidsrente van de centrale bank nog verder verhoogd kunnen worden in de strijd tegen de inflatie.
- Hoewel de ECB er eerder deze maand op hintte dat de tiende verhoging de laatste zou zijn, zegt Elderson dat er nog ’te veel onzekerheid is’.
- Hij wijst op het risico van een stijgende inflatie door onder andere de hogere prijzen voor energie en levensmiddelen
- Lees ook: Olieprijs gaat richting $100 per vat – slecht nieuws voor de inflatie, goed nieuws voor Rusland en Poetin
Frank Elderson, het Nederlandse directielid bij de Europese Centrale Bank (ECB), denkt dat de beleidsrente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiële persbureau Market News International.
De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.
Maar volgens Elderson kan niet worden gezegd dat er een definitief einde is aan de renteverhogingen. Hij stelt dat rentebesluiten afhangen van de economische cijfers en dat er nog veel onzekerheden zijn.
“We hebben het heel duidelijk gezegd: we zijn van mening dat, met de beslissingen die we hebben genomen en op basis van onze huidige beoordeling, het huidige renteniveau een substantiële bijdrage zal leveren aan het bereiken van onze inflatiedoelstelling op de middellange termijn. Betekent dit dat de beleidstarieven hun hoogtepunt hebben bereikt? Niet noodzakelijkerwijs. Er is nog veel onzekerheid. Daarom nemen we deze beslissingen vergadering per vergadering, op een data-afhankelijke basis”, zei Elderson tegen Market News International.
Risico van hogere energieprijzen voor de inflatie
Elderson wijst op het risico van een stijgende inflatie door de hogere prijzen voor energie en levensmiddelen, terwijl klimaatverandering op langere termijn een factor bij de inflatie kan spelen.
"Natuurlijk zijn er opwaartse risico's voor de inflatie. Er kan bijvoorbeeld opwaartse druk zijn op de voedsel- en energieprijzen - sinds juli hebben we in onze monetaire beleidsverklaring gezinspeeld op het belang van weer- en klimaatomstandigheden in dit verband. Klimaatverandering zou ook kunnen leiden tot een verschuiving in de inflatiedynamiek op de langere termijn, maar we hebben een veel gedetailleerdere analyse nodig van hoe fysieke risico's en overgangsrisico's uiteindelijk de inflatie zullen beïnvloeden."
Er wordt met spanning uitgekeken op de financiële markten naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied die vrijdag worden gepubliceerd. Volgens een consensus van economen zou de inflatie in de eurozone in september moeten uitkomen op 4,5 procent, tegen 5,2 procent in augustus.