- De Chinese renminbi blijft dit jaar overeind dankzij flinke steun van de Chinese centrale bank.
- Hoewel de Chinese economie met tal van problemen kampt, is het sentiment over China wellicht iets te negatief.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst betoogt dat de zijwieltjes er mogelijk weer af kunnen voor de Chinese munt in 2024.
ANALYSE – De Chinese centrale bank haalde de afgelopen maanden alles uit de kast om te voorkomen dat de nationale munt, de renminbi, wegglijdt.
In het najaar werden bijvoorbeeld de eisen voor het aanhouden van vreemde valuta voor de Chinese banksector wat versoepeld. Daarnaast wordt de wisselkoers aan het slot van de handel altijd iets opwaarts bijgesteld. Tot nu slaagt de centrale bank er zo in om de beoogde grens, waarbij je niet meer dan 7,30 renminbi per dollar betaalt, te bewaken.
Voor wie het economische nieuws enigszins volgt, is het niet verrassend dat de Chinese munt onder druk staat. De grote problemen bij vastgoedreus Evergrande werpen al ruim twee jaar een schaduw over de Chinese economie.
De komende dagen wordt duidelijk of de vastgoedreus zichzelf via herstructurering van de schuldenlast van circa 300 miljard euro wat lucht kan geven, of dat het doek definitief valt. Dat laatste zou kunnen leiden tot een domino-effect, waarbij toeleveranciers van Evergrande eveneens failliet gaan.
Er zijn echter verschillende redenen waarom de vooruitzichten minder zwart zijn dan de nieuwsberichten doen vermoeden. In de eerste plaats is de Chinese overheid hard bezig om met allerlei maatregelen de economische schade in te dammen. Dat gebeurt onder meer via het versoepelen van de hypotheekvoorwaarden.
De economische cijfers zijn bovendien minder slecht dan ze op het eerste gezicht lijken. Toegegeven: de tijden dat de Chinese economie elk jaar met 10 procent groeide, liggen ver achter ons. Maar in het derde kwartaal lag de groei van 4,9 procent een stuk hoger dan economen hadden verwacht – met dank aan onder meer een kleine opleving van de winkelverkopen.
De meevaller was voor het Internationaal Monetair Fonds aanleiding om de groeiprognose voor heel 2023 op te schroeven van 5 procent naar 5,4 procent.
Economische kentering in China kan de renminbi helpen
Een derde reden waarom de economische pijn in China kan meevallen, is dat ook in de financiële wereld mensen zich sterk door emoties laten leiden. Een paar bekende valkuilen zijn dat er relatief veel gewicht wordt gehecht aan de meest recente gebeurtenissen, terwijl het ook gebruikelijk is om nieuwe informatie op een manier te interpreteren zodat deze in het bestaande beeld past.
Als er dus wat meer berichten komen over een voorzichtig herstel van de Chinese economie, kan het overdreven negatieve sentiment ook weer snel omslaan.
Door het steunbeleid van de Chinese centrale bank is de renminbi momenteel immuun voor het slechte nieuws. Het laat zich uittekenen dat zo’n vangnet minder hard nodig is, als het economische momentum in China wat meer aan kracht wint. Voorlopig ziet het er dan ook naar uit dat de renminbi meer op eigen benen kan staan, als op 10 februari het jaar van de Houtdraak begint.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.