Het was 2008 toen de toen 23-jarige Renée Lamboo samen met haar vriend een appartement kocht in Almere. Zij was pas net aan de slag als freelancer in de journalistiek, hij studeerde en had een bijbaan in de supermarkt.
Toch kregen ze een hypotheek van in totaal bijna 210.000 euro, met de kredietcrisis voor de deur.
Een paar jaar later ging de relatie uit en zat Lamboo met een appartement waarvan zelfs haar makelaar eerlijk toegaf dat hij niet wist of hij het zou kunnen verkopen. En dus stond Lamboo in de woonkamer te juichen toen het drie jaar later ruim onder de vraagprijs werd verkocht. Al bleef ze zelf achter met een schuld van 40.000 euro.
Sindsdien is het haar gelukt om de hele schuld af te lossen, samen met haar nieuwe vriend (inmiddels man) een huis te kopen én 100.000 euro te sparen. Ze schreef daar een boek over, Duur huis, nooit thuis, en vertelt nu aan Business Insider hoe het haar lukte om zo veel te sparen.
Voordat Lamboo bewust met geld omging, gaf ze veel uit aan dingen die niet echt nodig waren. “Ik ging drie tot vier keer per week uit eten”, zegt ze. “En met zijn tweeën gaven we 700 euro per maand uit in de supermarkt.”
"Omdat ik in Almere met een onverkoopbaar appartement zat, besloot ik dat ik versneld wilde aflossen. Alles wat ik over had, ging naar de bank. Daarom ben ik ook in m'n uitgaven gaan snijden."
Picknicken in plaats van uit eten gaan
In plaats van zonder boodschappenlijstje naar de Albert Heijn te gaan, ging ze voortaan met een duidelijk plan voor het eten naar de Lidl. Een picknick in het park kwam in de plaats van een etentje bij de Italiaan.
"Toen het me lukte om op die manier mijn restschuld af te lossen, kreeg ik een hele andere mindset. Ik realiseerde me dat geld veel meer was dan alleen getallen op je bankrekening. Het kan je je vrijheid teruggeven", zegt Lamboo.
"Ik kwam uit de schulden dankzij geld, ik kon het gebruiken om minder te gaan werken, om op vakantie te gaan. Ik maakte de keuze om alleen nog maar geld uit te geven aan dingen waar ik blij van werd."
"Ik heb een heel gare auto. Wat ik daarop bespaar, geef ik uit aan dingen waar ik wel blij van word. Al zeg ik altijd: zijn auto's je grote hobby, bezuinig er dan vooral niet op. Mij persoonlijk boeit het niet, dus gaat mijn geld er niet heen."
Sparen voor een vrijstaand huis
Ook hadden Lamboo en haar man inmiddels samen een droom. "Toen we de restschuld nog aan het aflossen waren, liepen we op een avond door een parkje langs allemaal vrijstaande huizen", zegt ze. "We dachten dat we daar nooit zouden kunnen wonen, door de schuld. Maar terwijl we daar liepen, besloten we dat we niet alleen maar wilden klagen. We wilden ook iets positiefs opbouwen."
Haar man stelde daarom voor om voor zo'n vrijstaand huis te gaan sparen. Hun eerste doel: 100.000 euro. "Het leek bijna onhaalbaar. En toch waren we allebei vastberaden om het plan te laten slagen."
Dat motiveerde Lamboo nog meer. Samen met haar man maakte ze er een spelletje van om zo veel mogelijk opzij te zetten. Ze hingen een barometer op in de woonkamer, waarop ze bij iedere 1.000 euro een streepje groen mochten inkleuren. Hij kleurde verrassend snel groen. "Dat motiveerde ons ontzettend."
Inmiddels lukt het ze om iedere maand één van de twee inkomens opzij te zetten. "Het helpt dat we allebei zzp'er zijn", zegt ze. "We kunnen ervoor kiezen om ons niet te verzekeren en geen pensioen op te bouwen, daardoor krijgen we netto meer op onze rekening."
Tips om te sparen
Maar ze is ervan overtuigd dat iedereen dit kan. Daarom geeft ze een aantal tips:
- Houd om te beginnen bij wat je waaraan uitgeeft. Zo kun je in kaart brengen waar veel geld naartoe 'lekt' en kun je makkelijk besparen.
- Heb je veel verzekeringen? Het kost ontzettend veel geld om je fiets, telefoon en huisdier te verzekeren, dus overweeg om die verzekeringen op te zeggen - mits je genoeg spaargeld hebt om een tegenslag zelf op te vangen.
- Snijd ook in je abonnementen. Brood-, scheermesjes-, koffie-, en rioolreinigabonnementen zijn niet nodig en maken wel een deel uit van je vaste lasten.
- Sommige mensen helpt het om niet te pinnen, maar contant geld te gebruiken. Zo heb je meer een gevoel bij wat je uitgeeft.
- Geef niet meer uit als je meer gaat verdienen. Krijg je een loonsverhoging van 100 euro? Zet dat dan op je spaarrekening. Omgekeerd doe je dat ook met kosten die verdwijnen. Als je kind niet meer naar het kinderdagverblijf gaat maar naar school, zet je het geld dat daardoor overblijft ook opzij.
- Reken tot slot eens uit wat je per uur verdient. Iedere keer als je iets wil kopen, reken je uit hoelang je daarvoor moet werken. Een iPhone is voor veel Nederlanders ruim twee weken werken, vind je het dat wel echt waard? Zo niet, koop dan een goedkopere telefoon.
Sinds ze deze tips zelf gebruikt, zien haar vaste maandelijkse lasten er samen met haar man en twee kinderen zo uit:
De zorgverzekering betalen Lamboo en haar man het hele jaar vooruit met een maximaal eigen risico, en ze zetten nog wat geld opzij voor extra's en onvoorziene dingen. Dat doen ze van één salaris, het andere salaris gaat rechtstreeks naar de spaarrekening.
Hoewel ze inmiddels 100.000 euro op haar bankrekening heeft staan, is ze voorlopig niet van plan om te stoppen met sparen. "We wonen nu buiten de Randstad in een relatief goedkoop huis, maar op den duur willen we wel weer terug", zegt ze. "We willen alleen geen hoge maandlasten door de hypotheek, dus ons eerste doel is om in een afgelost huis te wonen. Dat willen we zeker binnen tien jaar bereikt hebben."
"Nederlanders geven ongeveer een derde van hun inkomen uit aan wonen. Als je je hypotheek weet af te lossen, valt een groot deel van je vaste lasten weg en heb je meer geld over voor andere dingen in het leven. Leuke dingen dan je hypotheek betalen. Al vinden wij tegen die tijd wel weer een nieuw spaardoel. Een appartementje voor de verhuur, bijvoorbeeld."